Carl Philip Foto: David Sica
Carl Philip Foto: David Sica

Värsta formen av fjäsk

Publicerad

Kjell Häglund tröttnar på sagorna om formprinsen.

"Formstark prins!" utropade Dagens Nyheters förstasida när Carl Philips nya silverljusstakar lanserades veckan före jul. Man kan börja oroa sig över "formprinsens" arv och rykte för mindre. Ty formprinsen, det är ju Sigvard Bernadotte, den av kungafamiljen mer eller mindre förskjutne 1900-talsmodernisten som i stället för det rojalistiska arvet efterlämnade ett designhistoriskt arv. Inte formfuskaren Carl Philip, som för DN-fotografen poserade i vit 3 000-kronorsskjorta i den stökiga smedjan.
När DN skrev att vi skulle få "följa formprinsen en dag i verkstaden" blev jag först nyfiken - verkligen? I seriöst arbete? Men det visade sig vara ett pr-jippo. Carl Philip skrattade med svetslågan medan en riktig smed agerade livvakt. Bildtexten löd:
"Silversmeden Kenth Derehall instruerar prins Carl Philip som provar på de olika momenten i verkstaden."
Precis. "Provar på". Som när han hade en fotoutställning i Uppsala 2007 - där mästerfotografen Mattias Klum hade riggat kameran och prinsen fått sköta avtryckarknappen.
Eller, för den delen, som utställningen av kronprinsessan Victorias konsthantverk på Solliden - utfört när hon var i tioårsåldern och ritade streckgubbar på några tallrikar.

Carl Philip är 32 år och en förvuxen praktikant. När Sigvard Bernadotte var 32 hade han för länge sedan hittat sin egen strama, koncentrerade stil på Konstakademien, skapat modernistiskt konsthantverk för NK, studerat teater i Berlin, varit anställd som regiassistent hos filmjätten MGM i Los Angeles - och blivit fråntagen sin prinstitel sedan han gift sig 1934 eftersom hustrun, tyska Erican Patzek, inte hade kungligt blod.
Och först därefter - när det inte längre flöt in något apanage på Sigvards konto - blev han en riktig mästare. Konstnärlig ledare hos världens främsta silverdesignföretag, Georg Jensen i Köpenhamn, och en av världens ledande funkisvardagsformgivare under ett halvt sekel.
Det är tragikomiskt att DN nu skriver att "Carl Philip för traditionen vidare i den formstarka ätten Bernadotte". Det komiska är att amatören Carl Philip uppgraderas till något han inte är.
Det tragiska är att den verklige formprinsen, som aldrig formellt fick tillbaka sin prinstitel på grund av Carl Philips pappas konservativa envishet, nu håller på att devalveras och reduceras av samma familj ännu en gång.

Kjell Häglund
kulturen@expressen.se

Kjell Häglund är redaktionschef på Residence och kulturskribent.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag