Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Värsta formen av fjäsk

Carl Philip
Foto: David Sica

Kjell Häglund tröttnar på sagorna om formprinsen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

"Formstark prins!" utropade Dagens Nyheters förstasida när Carl Philips nya silverljusstakar lanserades veckan före jul. Man kan börja oroa sig över "formprinsens" arv och rykte för mindre. Ty formprinsen, det är ju Sigvard Bernadotte, den av kungafamiljen mer eller mindre förskjutne 1900-talsmodernisten som i stället för det rojalistiska arvet efterlämnade ett designhistoriskt arv. Inte formfuskaren Carl Philip, som för DN-fotografen poserade i vit 3 000-kronorsskjorta i den stökiga smedjan.
När DN skrev att vi skulle få "följa formprinsen en dag i verkstaden" blev jag först nyfiken - verkligen? I seriöst arbete? Men det visade sig vara ett pr-jippo. Carl Philip skrattade med svetslågan medan en riktig smed agerade livvakt. Bildtexten löd:
"Silversmeden Kenth Derehall instruerar prins Carl Philip som provar på de olika momenten i verkstaden."
Precis. "Provar på". Som när han hade en fotoutställning i Uppsala 2007 - där mästerfotografen Mattias Klum hade riggat kameran och prinsen fått sköta avtryckarknappen.
Eller, för den delen, som utställningen av kronprinsessan Victorias konsthantverk på Solliden - utfört när hon var i tioårsåldern och ritade streckgubbar på några tallrikar.

Carl Philip är 32 år och en förvuxen praktikant. När Sigvard Bernadotte var 32 hade han för länge sedan hittat sin egen strama, koncentrerade stil på Konstakademien, skapat modernistiskt konsthantverk för NK, studerat teater i Berlin, varit anställd som regiassistent hos filmjätten MGM i Los Angeles - och blivit fråntagen sin prinstitel sedan han gift sig 1934 eftersom hustrun, tyska Erican Patzek, inte hade kungligt blod.
Och först därefter - när det inte längre flöt in något apanage på Sigvards konto - blev han en riktig mästare. Konstnärlig ledare hos världens främsta silverdesignföretag, Georg Jensen i Köpenhamn, och en av världens ledande funkisvardagsformgivare under ett halvt sekel.
Det är tragikomiskt att DN nu skriver att "Carl Philip för traditionen vidare i den formstarka ätten Bernadotte". Det komiska är att amatören Carl Philip uppgraderas till något han inte är.
Det tragiska är att den verklige formprinsen, som aldrig formellt fick tillbaka sin prinstitel på grund av Carl Philips pappas konservativa envishet, nu håller på att devalveras och reduceras av samma familj ännu en gång.

Kjell Häglund
kulturen@expressen.se

Kjell Häglund är redaktionschef på Residence och kulturskribent.