Dråpligt dockspel på Tittut. Foto: Love Lannér
Dråpligt dockspel på Tittut. Foto: Love Lannér

Varsågod och sitt!

Publicerad

Bli inte ungarnas guvernant. Sluta undervisa dem. Tagga ner, vänta tills de frågar. Låt dem leka. Gillra inte pedagogiska fällor i hemmets alla hörn. Styr inte upp allting så in i helvete. Spänn av. Släpp fångarna loss det är vår.

Ett manifest för medelklassföräldrar bubblar upp ur mitt inre medan jag ser Dockteatern Tittuts premiär på "Nassemusikalen" efter Sven Nordqvists bilderbok. Det bara blir så. Föreställningen handlar till det yttre om hur man ska använda en stol, men fritt tolkad är den en uppvisning av prudentliga åsikter om hur man bete sig, vad som är rätt och fel. Det finns många olika sätt, tycker Nasse, men inte Spidvej och alla de andra figurerna som är dockspelade av Annika From Borg och Martin Hasselgren.

Sländan har stenkoll på sin kropp och kan göra korrekta manövrar, men det verkar jättesvårt. Den handarbetande damen med lätt för att prata och svårt för att lyssna kommer farande mot publiken och jublar åt att den sitter så fint men tycker att Nasse sitter konstigt.

 

Jag har med mig en liten kille som inte ens fyllt två, som är den nedre åldersgränsen på denna småbarnsteater. Han tar in föreställningen i skov. Särskilt musiken fångar. Det är ju faktiskt en hel liten musikal, med mycket omväxlande bitar, där särskilt en svängig refräng får fäste och följer med efteråt, långt ner på trottoaren. När det låter festligt om Leif Hultqvists musik spritter det i kroppen på min lille släkting.

Martin Hasselgren föreställer en linjal och gör en ryckig robotdans som är en hyllning till ordning och symmetri (och kanske till Kraftwerk). Då är det så svårt att sitta still att han ställer sig på alla fyra med fötterna på en bänk och händerna på en annan. Tittut tillåter det, tids nog ska vi sitta still i snörräta rader, men det magiska är att de allra flesta barnen sitter prick stilla med blickarna vända mot den lilla scenen. Av sig själva. För att de inte kan låta bli.

Hur slutar då denna lilla existentiella pärla på Dockteatern Tittut? Lika bra som Nordqvists bilderbok förstås. När Nasse till slut har lärt sig hur man sitter på en stol är stolen inte längre intressant. Allt behöver inte redas ut.

Kulturredaktionen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag