Stefan Löfven talar på politikerveckan i Järva. Foto: SVEN LINDWALL
Stefan Löfven talar på politikerveckan i Järva. Foto: SVEN LINDWALL

Varför vågar inte Löfven tala om fattigdom?

Publicerad

Somar Al Naher tycker att statsministern talar till Järvaborna som om de vore ett gäng barn.

Varför har det blivit så svårt för Socialdemokraterna att tala om fattigdom? Om hur det är att leva i en stockholmsförort och veta att ens liv kommer att bli kortare, hälsan sämre, tänderna färre och pensionen obefintlig jämfört med den som lever bara några tunnelbanestationer bort. Vad är ett kortare liv om inte den största orättvisan? 

I Stefan Löfvens tal på politikerveckan i Järva ägnar han i stället stora delar av talet åt lag och ordning: skärpta straff för kriminella och fler övervakningskameror. 

Löfven lägger ansvaret på individen

Talet är ett symtom på hur Socialdemokraterna misslyckats med att bryta alliansens problemformulering. Stefan Löfven lägger i princip hela ansvaret för utvecklingen på individen, i stället för på klassamhället. Hans val blottar ett nöjt arbetarparti som flyr undan politiska krav. Värderingar och moral är ju gratis, medan bättre socialtjänst, skola och bostäder som gör att folk har råd att bo bra kostar. Alltså är det individerna som ska ändra på sig, inte strukturerna.

Så Stefan Löfven talar till järvaborna som om de vore ett gäng barn: Det är viktigt att göra sig anställningsbar – och att plocka upp skräp. 

Han talar om att "alla har skyldighet att ta de jobb som erbjuds" och att varje förälder ska kunna ropa från ytterdörren varje morgon: ”Hej då, nu går jag till jobbet!” 

Men problemet är ofta i stället att föräldern inte är där när barnet vaknar.

Löfven dubbelbestraffar

Många föräldrar med invandrarbakgrund sliter med låglönejobb och obekväm arbetstid. 

Enligt en rapport som kom från SCB för något år sedan är det flest människor från Botkyrka som arbetar med RUT-yrken, medan Danderyd är den kommun där flest nyttjar RUT-avdrag. Så ser det klassegregerade Sverige ut.

Mammor och pappor städar, kör taxi, diskar – och har samtidigt ångest över att inte hinna hem för att läsa läxor med sina barn. Att växa upp i en lågavlönad familj är att växa upp med ständigt trötta föräldrar.

I stället för att stödja dem, kommer statsministern och skäller på dem för att inte ha koll på sina barn. Snacka om dubbel bestraffning.

 

LÄS MER: Vad gör polisens kontroller med tilliten i förorterna?

 

Somar Al Naher

Somar Al Naher är skribent och tidigare aktiv inom Socialdemokraterna.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag