Anwar Hossain tar en selfie med Stefan Löfven efter en intervju. Foto: Anwar HossainAnwar Hossain tar en selfie med Stefan Löfven efter en intervju. Foto: Anwar Hossain
Anwar Hossain tar en selfie med Stefan Löfven efter en intervju. Foto: Anwar Hossain
Angreppet på Anwar Hossain skedde när statsminister Stefan Löfven tog emot Bangladeshs premiärminister H.E. Ms Sheikh Hasina Wajed på Rosenbad. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNAngreppet på Anwar Hossain skedde när statsminister Stefan Löfven tog emot Bangladeshs premiärminister H.E. Ms Sheikh Hasina Wajed på Rosenbad. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Angreppet på Anwar Hossain skedde när statsminister Stefan Löfven tog emot Bangladeshs premiärminister H.E. Ms Sheikh Hasina Wajed på Rosenbad.  Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Varför tolererar Sverige att jag censureras?

Publicerad

Frilansjournalisten Anwar Hossain angreps av bangladeshisk säkerhetstjänst inne i det svenska regeringskansliet och tvingades radera sina bilder.

Nu ber han den svenska regeringen om en förklaring.

Ovan är en bild av svensk yttrandefrihet. Jag tog den med min telefon efter att jag gjort en intervju med Sveriges statsminister Stefan Löfven.

För tre veckor sedan tog jag en annan, officiell bild av Stefan Löfven, som aldrig kommer att publiceras. Under hans pressträff med den bangladeshiske premiärministern stoppades jag av den bangladeshiska säkerhetstjänsten, som tvingade mig att radera mina foton. Bangladesh lyckades försena mitt journalistiska arbete så mycket att mitt reportage inte hann publiceras. Allt detta hände inne på Stefan Löfvens kontor, Rosenbad i Stockholm.

Angreppet väckte protester från bland annat Journalistförbundet, Publicistklubben, Reportrar utan gränser och Advokatsamfundet. Men ännu har jag inte fått någon officiell förklaring till hur detta kunde ske av den svenska regeringen.

Bangladeshs ambassadör till attack

Nu går dessutom Bangladeshs ambassadör i Stockholm, Golam Sarwar, till motattack i bangladeshiska medier.

I Bangla Tribune utmålar han mig som en mördare. Om irritationen från det svenska utrikesdepartementet mot hans påstående om att de samtyckt till agerandet mot mig, säger han att han “lyckats lösa det” och att “relationen mellan länderna inte kan tillåtas ansträngas av en sådan liten sak”.

"Lyckats lösa det"? "Liten sak"? Delar statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström den bilden?

Detta är en annan bild av svensk yttrandefrihet: en som det går att tumma på, om man riskerar att stöta sig med utländska makter.

Jag känner igen den bilden från förr.

Ananta Bijoy Das dog

Det är nämligen inte första gången som Sverige sett mellan fingrarna med Bangladeshs förtryck av journalister.

År 2015 skrev jag en debattartikel här i Expressen tillsammans med sju publicister och journalister. Det handlade om Ananta Bijoy Das.

Författaren och bloggaren Ananta Bijoy Das hade bjudits in av svenska PEN för att medverka vid ett seminarium i anslutning till Pressfrihetens dag, den tredje maj, där han skulle tala om hoten mot journalister och författare i Bangladesh. Men den svenska ambassaden i Dhaka hade nekat honom inresetillstånd med motivet att det fanns en risk att han skulle stanna i Schengen-området och att hans besök inte var angeläget nog.

En vecka senare mördades Ananta Bijay Das.

Det ödet delar han med många andra. Flera bloggare och publicister har mördats i Bangladesh de senaste åren. Just nu är det minst fem sekulära bloggare som sökt asyl här i Sverige som är i en allvarligt livshotande situation. En av dem, Mishu Dhar, har redan nekats asyl.

Bangladesh är ett land där pressfrihet är svår att uppnå. Hot från islamister, politiska partier och myndigheter är väldigt vanliga. Mord på journalister förblir obestraffade. 

I Bangladesh kampanjar Sverige om sin egen tryck- och yttrandefrihet. Men när frihetstörstande människor faktiskt söker sig hit i tron att deras röster kommer att bli hörda här, stoppas de och mördas som Ananta Bijoy Das.

 

LÄS MER: Journalist nekades visum – mördades 

Löfven bör pressa Bangladesh om yttrandefrihet

Det var den svenska regeringens relationsbygge med länder som Bangladesh som gav Sverige en plats i säkerhetsrådet, men samma relationsbygge har också dämpat landets röst mot odemokratiska regimer.

I stället borde Sverige se att ökad demokrati i dessa länder främjar Sveriges säkerhet i längden. Därför bör Stefan Löfven pressa den bangladeshiska regeringen att stärka pressfriheten och säkerheten för sina journalister och för sina medborgare.

Till sist är frågan: Vilken av dessa bilder vill regeringen att världen ska ha av Sverige? Den av yttrandefrihet eller den av censur?

 

LÄS MER: Vem försvarar pressfriheten på Rosenbad?

 

Anwar Hossain

Anwar Hossain är frilansjournalist från Bangladesh och sedan många år verksam i Sverige.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag