EXPERTISKRIS. Lärarförslagsnämnden ifrågasatte de båda sakkunnigas positiva utlåtanden om författaren och docenten Johan Lundberg. Foto: JOHAN SUNDBOMEXPERTISKRIS. Lärarförslagsnämnden ifrågasatte de båda sakkunnigas positiva utlåtanden om författaren och docenten Johan Lundberg. Foto: JOHAN SUNDBOM
EXPERTISKRIS. Lärarförslagsnämnden ifrågasatte de båda sakkunnigas positiva utlåtanden om författaren och docenten Johan Lundberg. Foto: JOHAN SUNDBOM
Stockholms universitet. Foto: STOCKHOLMS UNIVERSITETStockholms universitet. Foto: STOCKHOLMS UNIVERSITET
Stockholms universitet. Foto: STOCKHOLMS UNIVERSITET

Varför stoppas Johan Lundberg?

Publicerad

Idédebattören och författaren Johan Lundberg har oväntat stoppats från att bli professor. Nu skriver fem professorer och undrar vad det är som egentligen ligger bakom beslutet. 

Docent Johan Lundberg, välkänd litteraturvetare och idédebattör, ansökte 2016 om en så kallad befordringsprofessur vid Stockholms universitet. Han fick utomordentligt fina omdömen av de båda sakkunniga. Allt verkade klart. Då hände något.

En lärarförslagsnämnd inkom med allvarliga invändningar. Lundberg uppgavs sakna "internationell anknytning”. Han skulle ha visat för lite intresse för ”administration”. Han hade inte handlett i tillräcklig utsträckning på doktorandnivå. Det fanns visst också en och annan student som var missnöjd med honom.

 

LÄS MER: Johan Lundberg om teflonministern Alice Bah Kuhnke 

 

Johan Lundberg skrev "Ljusets fiender"

Frågan är vad nämnden är ute efter. Lundberg är en stridbar person. Han har ibland gått hårt åt delar av den svenska vänstern – särskilt så kallade kulturrelativister. Hans bok ”Ljusets fiender” är en kärv uppgörelse med olika överslag på vänsterkanten. Det kan verka som om viss vänster nu är ute efter hämnd och opererar via ombud på universitetet.

 

LÄS MER: Johan Lundberg om hur Staffan Forssell undviker sakfrågan i debatten om normkritik och hbtq på våra museer 

 

Lundberg har skrivit mycket. Hans doktorsavhandling lyfte fram nya sidor hos den unge Harry Martinson. Hans stora studie av det förra sekelskiftets svenska symbolism – Sven Lidman, Anders Österling, Sigfrid Siwertz – öppnar nya perspektiv. Han har just blivit färdig med en 500-siding om frihetsbegreppet hos Henry James. Han står bakom närmare 20-talet vägande vetenskapliga artiklar och har därtill haft redaktionellt ansvar för en rad antologier med egna och andras bidrag.

Johan Lundbergs erfarenhet

Lundberg har en lång lärarerfarenhet från universiteten i Uppsala, Stockholm, Linköping och Umeå. Däri ingår inte minst omfattande handledaruppgifter. Han har samtidigt varit en framträdande debattör i medier och recenserat ett oändligt antal böcker. Han har varit chefredaktör för Tidskrift för litteraturvetenskap, Tvärsnitt och Axess Magasin.

 

LÄS MER: Negar Josephi läser Johan Lundbergs bok "Det sista museet" 

 

Lärarförslagsnämnden tycker alltså att Lundberg i sin forskning saknar internationell utblick. Det resonemanget håller inte. Hans symbolismstudier utgår från Michael Riffaterres teorier. Hans James-monografi analyserar ett betydande internationellt författarskap med Isaiah Berlins frihetsbegrepp som utgångspunkt.

Hoppas på Clas Hättestrand

Nämnden ifrågasätter de båda sakkunnigas positiva utlåtanden. Vad ska man med expertis till om den fullständigt desavoueras? Kommer någon i fortsättningen att vilja ställa upp som sakkunnig hos Stockholms universitet om man vet att man riskerar att bli överkörd och odugligförklarad? Vi kan bara hoppas att prorektor – kulturgeografiprofessorn Clas Hättestrandsom har det slutgiltiga avgörandet i sin hand fattar stundens allvar. 

 

Dag Hedman, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet

Magnus Ljunggren, professor emeritus i rysk litteratur vid Göteborgs universitet

Lars Lönnroth, professor emeritus i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet

Svante Nordin, professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet

Conny Svensson, professor emeritus i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag