Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varför sitter inte nazisterna på en buss från Almedalen?

Nazister vid Mångfaldsparaden under Almedalsveckan Foto: Fredrik Borggren
Emil Arvidson är journalist och medarbetare på Expressens kulturredaktion. Foto: MICHAELA HASANOVIC
Nazistiska NMR demonstrerar på första maj i Ludvika. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Nazister skapar kaos i Almedalen. Många undrar varför de inte bussas bort, som man gör med stökiga fotbollsupportrar. Polisen hävdar att man saknar lagstöd för att göra det. 

Emil Arvidson skriver om ett samhällskontrakt på väg att brytas. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | ALMEDALEN. Männen med rakade skallar vrålar förolämpningar, trakasserar förbipasserande, slåss och gör en stadskärna osäker. 

Så polisen som är där för att bevaka dem bestämmer sig för att ringa in männen, sätta dem på inhyrda bussar och köra dem till en skogsdunge utanför staden. 

Detta enligt Polislagens trettonde paragraf

Om någon genom sitt uppträdande stör den allmänna ordningen eller utgör en omedelbar fara för denna, får en polisman, när det är nödvändigt för att ordningen skall kunna upprätthållas, avvisa eller avlägsna honom från visst område eller utrymme. Detsamma gäller om en sådan åtgärd behövs för att en straffbelagd handling skall kunna avvärjas.

 

Scenariot i inledningen inträffar regelbundet. 

Då med så kallade fotbollssupportrar – huliganer som super och gärna slåss med varandra, men även ger sig på förbipasserande, fysiskt och verbalt.  

Man flyttas från platsen, helt enkelt. Polisen kritiseras ofta för att tolka och använda den här lagen för vidlyftigt. 

Så varför sitter inte nazisterna på en buss från Almedalen? 

Arthur Ringart: De raserar tanken med Almedalen 

Deras mötestillstånd är en separat fråga – och en viktig principiell debatt. Men attackerna mot tre kvinnor med regnbågsflagga? Attacken mot en kvinna från Vänskapsförbundet Sverige - Israel? Hot och hat på gator och torg, vid möten och tal?

En liten grupp våldsbenägna personer tillåts just nu rasera hela grundtanken med Almedalen, som Arthur Ringart, vars far satt i Auschwitz, säger till DN. 

 

LÄS MER – Karin Olsson: Nazipropaganda kräver ingen faktagranskning 

 

Det senaste dygnet har många frågat sig varför inte Polislagens trettonde paragraf används? Den där lagen som polisen är så van att tillämpa i andra, snarlika fall.  

– Polisen har att förhålla oss till den lag som finns och de senaste tolkningarna av den. Vill man se en förändring så måste man se över hur vi kan ändra de lagarna och de verktygen, sade Carina Skagerlind från polisen i går till DN, angående deras jobb i Almedalen. 

Johan Munck: Borde gå att överväga avlägsnande

Juristen Johan Munck är tidigare ordförande för Högsta Domstolen och utgivare av Svea Rikes lag – vår lagbok. Han har skrivit mycket om polislagen. 

– Jag vet inte exakt hur det har gått till på Gotland, men avlägsnande enligt PL 13 borde ju vara ngt som polisen skulle kunna överväga. Den här lagen får inte användas godtyckligt – personerna måste störa eller utgöra en omedelbar fara för den allmänna ordningen, men enligt de medieuppgifter jag läst borde den förutsättningen vara uppfylld. 

– I princip ska den här lagen inte tillämpas för att upplösa en demonstration. Men det verkar inte vara i de sammanhangen som man skulle ha anledning att tillämpa den i det här fallet. Nu handlar det ju om personer som har stört andras möten. 

 

Thomas Granlund är yttre förundersökningsledare i polisens kommendering i Almedalen. Han pekar på att det här handlar om definitionen av "störning". 

Att bussning av fotbollssupportrar sker före eller efter matcher, men att det som händer i Almedalen oftast faller under vad som gäller för ”allmänna sammankomster” – där det inte är förenligt med PL13 att avlägsna folksamlingar, även om det gäller andras möten och sammankomster.  

– Om någon ropar en avvikande åsikt i en konstpaus i Stefan Löfvens tal, så har den personen all rätt att göra det. Det är yttrandefrihet. Om personen där emot fortsätter att ropa när Löfven talar vidare, då kan det rubriceras som "störande av allmän sammankomst" och vi kan agera. 

Hur kan det vi sett de senaste dagarna inte rubriceras så?

– Vi har inte sett det hända. Det som är svårt för oss poliser är de förtäckta hoten som finns i samhället. Många uppfattar det som att personerna i det här fallet med sin blotta närvaro skrämmer folk, vilket så klart är väldigt, väldigt olyckligt. 

 

”Jag har fullt förtroende för polisens sätt att jobba här på ön”, sa Morgan Johansson i Aktuellt i går

Det verkar han tyvärr ganska ensam om att ha.  

Till och med liberala opinionsbildare säger att de senaste dagarna får dem att "inse att AFA hade en poäng eller två", med hänsyn till AFA:s syn på våldsutövning och självförsvar.  

Det verkar, för att tala Löfvenska, finnas en otroligt bred samsyn, från vänster till höger: 

Samhället har misslyckats med att skydda oss från extremisters våld och hot. 

Detta under ett arrangemang vars huvudsyfte är grundläggande demokratiutövande. 

Stefan Löfven muttrar

Precis som med gängskjutningarna kan säkert någon invända att det här är några få enskilda fall, som blåses upp till stora proportioner. Nazistiska NMR är trots allt ingen stor organisation. 

Men precis som med gängskjutningarna är det symboliska värdet omöjligt att överskatta. 

Det vet NMR. De vet att de lyckas rucka på hela vår offentlighet genom att gå runt och bete sig helt enligt sin ideologi.  

Det är något för alla oss som dagligen uttrycker oss i offentligheten att tänka på. 

Men i praktiken då? På gatan? Stefan Löfven muttrar om förändringar i lagstiftningen. 

PL13 används rutinmässigt mot både fotbollshuliganer och demonstranter – de som stör och förstör för oss andra. Men polisen anser sig inte kunna sätta våldsamma nazister på en buss från Almedalsveckan. 

Det kan bero på befintlig lagstiftning eller på hur den tillämpas från fall till fall. Eller på en kombination. Men den där bussen borde få möjlighet att avgå. 

 

Emil Arvidson är journalist och medarbetare på Expressens kulturredaktion.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!