Varför så unket, SVT?

FÖLJER GAMMAL KULTURKANON. Ella Petersson och Eva Beckman leder SVT:s nygamla folkbildningsprogram "Kulturfrågan Kontrapunkt".
Lawen Mohtadi borde ha varit med.
Foto: /ALL OVER PRESS
Jonas Hassen Khemiri.
Foto: EVELINA CARBORN EXP

SVT dammar av sitt gamla kulturtävlingsprogram "Kontrapunkt".

Johanna Lazcano blir tvär och konträr av det borgerliga anslaget.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I dag är det premiär för SVT:s nygamla långkörare "Kulturfrågan Kontrapunkt". Ett frågesportsprogram som ägnar sig helt och hållet åt konst, litteratur och klassisk musik. Programledare är Ella Petersson och domare Eva Beckman. "Vi älskar det svåra" är satsningens underrubrik, och det är med stor förväntan jag tar del av det första programmet i serien.

Och nog är stämningen i studion knepig alltid. Det svettas under tweedkavajer och bakom märkvärdigt uttalade sje-ljud. Jag tycker mig ha hamnat på en bladguldskantad institution, någonstans mellan Karlaplan och Jura. Konsten är, åtminstone i detta första program, målad, inramad och figurativ.


LÄS MER – Johanna Lazcano: Vi måste prata om det kvinnliga gatuvåldet 


Kulturkonsumentens kanon

Som varande kulturarbetare känner jag mig snopet alienerad från det som tar form i studion. Det är den borgerliga kulturkonsumentens kanon som behandlas, inte den konst som skapar samtal och debatt i dag. 

Det kan i alla händelser vara intressant att höra kunniga personer prata om sin spetskompetens. Och bitvis fångas mitt intresse när någon till äventyrs glömmer bort sitt eget ego och koncentrerar sig på uppgiften. Men någon vidare "svår" kultur behandlar programmet inte. Den som hade hoppats på att få se Lawen Mohtadi svara på frågan om vad Jonas Hassen Khemiris författarskap betytt för den "svenskkreolska" poesin kommer att bli besviken. Och ja, just det. Apropå det. Programmet promenerar obekymrat ut i etern like there was no invandring in Sverige since Finska vinterkriget. 


LÄS MER – Gunilla Brodrej: Mandelmanns lurar tittarna 


Borde spegla landets demografi

SVT har ett public service-uppdrag som bland annat består i att utbudet ska präglas av demokratiska och humanistiska värden och mångfald. Människorna man ser på tv ska så gott det går spegla landets demografi.

Det är naturligtvis inte rimligt att varje program ska uppfylla alla krav. Men det är svårt att förstå hur man här lyckats få ihop en uppställning där nästan ingen har utomeuropeisk bakgrund. Hur tänkte ni egentligen, SVT? Idén med programmet - att vara folkbildande, underhållande och med tid till fördjupning i smalare kultur- är ju toppen. Det programmet vill jag gärna se. Men för att släppa skämskudden måste det till något slags medvetenhet om tid och rum.

Johanna Lazcano är skådespelare.
Foto: Fotografica/Östgötateatern

LÄS MER – Johanna Lazcano om gayklubbens historia från pissoar till Pride 


Släpp in Makode Linde och Lawen Mohtadi

Låt mig därför bidra med en hastigt ihopsvängd önskelista på deltagare till nästa säsong:

Som expert på konstmusik föreslår jag den svenska Etiopienfödda kompositören Sofia Jernberg. Som sakkunnig inom konstfältet drar jag till med Makode Linde, för bästa drag under galoscherna. Litteraturkännaren representeras med fördel av ovan nämnda Jonas Hassen Khemiri eller Lawen Mohtadi.

Andra namn som kommer upp är Johannes Anyuru, Athena Farrokzad, Alejandro Leiva Wenger, Jila Mossaed, Marjaneh Bakhtiari eller varför inte Författarens tidigare chefredaktör Sara Abdollahi? Det är svårt att hejda sig när man kommer i gång eftersom de kvalificerade kandidaterna är så många. Men det är klart. Konceptet kräver kanhända ett visst mått av kändisskap?

På så sätt är det begripligt att SVT valde att köra på en idiotsäker publikfavorit som Nationalmuseums intendent Carl Johan Svensson. Förlåt, Olsson.


TV-SERIE

Kulturfrågan Kontrapunkt

SVT, onsdagar


Johanna Lazcano

kulturen@expressen.se

Johanna Lazcano är skådespelare och skribent på Expressens kultursida.