Varför har vi inte bara stängt islamistskolan?

Islamistrektorn Abdel-Nasser el Nadi.
Vetenskapsskolan.
Foto: Daniel Olsson

Karin Olsson om avslöjandena om Vetenskapsskolan.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA. Som cynisk journalist blir man sällan förvånad över nyheter. Allt har man förstås redan sett, hört eller förutspått. 

Men i fråga om skolan tappar jag ganska ofta masken. Det är svårt att ta in att Sverige, som varit världskänt för sitt rationella och progressiva samhällsbygge, kan missköta denna grundläggande institution så. Vi kan prata om antikens och Bibelns sorti från läroplanerna. Men det värsta exemplet just nu är islamistskolan som tillåtits fortsätta trots år av larm.

Expressen/GT:s Daniel Olsson och Frida Sundkvist, samt Dokus Magnus Sandelin har den senaste veckan gjort en rad avslöjanden om det som tidigare hette Vetenskapsskolan, nu Safirskolan.

Skolkoncernen har fått kritik på en rad fronter. Koncernen har till exempel haft en låg andel utbildade lärare, bristande sexualundervisning och otillåten religionsundervisning i islam på lågstadiet. Man har bannats för könsseparation och att arbetsledningen skulle jobba efter ”islamisk rätt”. Sedan blir det ännu värre.

Skolan har formellt varit icke-konfessionell, men i praktiken agerat som en muslimsk skola.

Fyra personer som rest till IS-kontrollerade områden i krigets Syrien har arbetat på skolan efter att de kommit hem. Tre av återvändarna var i september kvar på personallistan. 

Deras gamla chef, Abdel-Nasser el Nadi, tidigare rektor och huvudman för Vetenskapsskolan, är en av de sex islamister som Säpo i våras frihetsberövade då de ansågs utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Som ledande figur i den extrema islamistiska miljön bedöms han ha spelat en viktig roll för radikaliseringen i Sverige. Skolan har formellt varit icke-konfessionell, men i praktiken agerat som en muslimsk skola och finansiär av, ja vad kan det vara?

Skolkoncernen har fört över miljoner till både Saudiarabien och Malta.

Försäljningen av Vetenskapsskolan i somras, och namnbytet, innebär inte att banden till den gamla ledningen klippts. Enligt överlåtelseavtalet ska den nya ägaren betala 250 000 kronor i månaden till El Nadis familjs bolag fram till 2028. Om man inte gör det återfår de gamla ägarna kontrollen över skolan. Stora summor skattepengar ska alltså fortsätta rulla in månad efter månad till samma kretsar som tidigare.

Från att vem som helst har kunnat starta en verksamhet sker nu en viss kontroll.

Om man låter en grundskola med kända kopplingar till våldsbejakande islamistisk extremism jobba vidare, hur många andra skolor med något mindre, men allvarliga problem, har man då släppt igenom? 

Hade det inte varit för idoga journalister hade allmänheten inte ens fått veta vad som pågått.

I år kom skärpta ägarkrav för friskolor. Från att i princip vem som helst kunnat starta en verksamhet sker nu viss kontroll om ägare och ledning har kompetens och inte är grovt brottsliga. Lämplighetsprövningen har förbättrat läget något, från en ofattbart låg nivå.

Men jag ska försöka att inte bli chockad om det igen visar sig att entreprenörernas rättigheter fortfarande väger tyngre än elevernas.


Karin Olsson är kulturchef och stf utgivare på Expressen.


Kulturlivet – snart en mansfri zon

Nu dominerar kvinnorna som författare. Har något gått förlorat medan vi varit upptagna av kulturtanternas revansch och kulturmännens exit?

Åsa Beckman och Daniel Sjölin analyserar varför männen överger kulturlivet. Se det senaste avsnittet av veckomagasinet Kultur-Expressen.