Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varför får man inte skriva på svenska flaggan?

Henrik Klackenberg jobbar som statsheraldiker, och motsätter sig Gefle Dagblad. Till vänster: Cecilia Klackenberg. Foto: KRISTOFFER WIKSTRÖM

Mittmedias reklamflagga med arabiska bokstäver har hamnat i blåsväder.

Marcus Bornlid Lesseur ringde upp statsheraldiker Henrik Klackenberg för att ta reda vad som står på.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I början av februari lanserade Mittmedia den nya tjänsten MittArabi, en sida med lokalnyheter på arabiska. Reklamaffischerna bestod av svenska flaggor med arabisk text. Efter det har rasistiskt motiverat hat och hot riktats mot tidningen. Men alla reaktioner kommer inte ifrån islamofober. Nu har även Riksarkivet, med dess statsheraldiker i spetsen, gett sig in i leken och tillkännagett att de ser affischerna som "besvärande".  

Expressen Kultur ringde upp statsheraldikern Henrik Klackenberg, som har i uppdrag att bevaka efterlevandet av flaggbestämmelserna, för att ta reda på vad det är som är så flag(g)rant.

Varför får man inte skriva på flaggan? 

– Jag tror att lagen är ett minne från 1940-talet när man gärna satte ett hakkors mitt i det gula korset. Det är nästan det enda som står i flagglagen, annars finns det nästan inga begränsningar, förutom vilken färg och vilket format den ska ha. 

Vad finns det för gränser för vad man kan göra med flaggan?

– Det är inte tillåtet att använda flaggan i näringsverksamhet, när man inte har patentverkets tillstånd till det. Annars finns det inte så många bestämmelser, förutom att den inte får förses med text, eller produceras i vilka mått eller vilka färger som helst.

Hur är det med användandet av flaggan inom konsten? Gick Carl Johan De Geer för långt?

– Det där var ju så länge sedan. Men jag tror att det var på grund av honom som man ändrade flagglagen. Tidigare kunde man bli dömd för flaggskändning, men det kan man inte i dag. 

Vad skulle hända om Mittmedia inte gör sig av med reklamen?

– Det kommer de att göra. Det kommer de att göra. De var bara okunniga. Nu har de förstått problemet. 

Om vi ändå leker med tanken att de hade struntat i flagglagstiftningen, vad hade hänt då? Hade de belagts med böter?

– Nej, det finns inga böter i den lagstiftningen. Jag kan faktiskt inte riktigt säga hur en åklagare hade hanterat en sådan situation. 

Hur många fall av brott mot flagglagen kan man se under ett år? 

– Sådär fem, tio stycken. Det brukar ju vara så att ngra är okunniga och så upplyser vi dem och så blir det bra med det. 

Fyller den här lagen fortfarande en funktion, tycker du? 

– Det tycker jag. Det är tack vare den vi kan hålla nationalsymbolen i helgd. Det tror jag att väldigt många människor tycker. Testa bara att kolla upp det på Facebook. 

Det är rätt nischat att jobba som heraldiker. Hur halkade du in på den här banan? 

– Det är nog mest tillfälligheter egentligen. Mina företrädare har också varit medeltidshistoriker, och jag kommer från den bakgrunden också. 

 

Så lyder lagen

I Lag (1982:269) om Sveriges flagga 4 § står det: Flaggan får inte i vidare mån än som följer av första och andra styckena förses med märken, bokstäver eller andra tecken.

 

Här kan ni läsa Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullbergs svar på kritiken mot reklamkampanjen