Anna Kinberg Batra har nyligen uttalat sig om sexofredanden på festivaler. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGAnna Kinberg Batra har nyligen uttalat sig om sexofredanden på festivaler. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Anna Kinberg Batra har nyligen uttalat sig om sexofredanden på festivaler. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Stefan Löfven har också nyligen uttalat sig om sexofredanden på festivaler. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNStefan Löfven har också nyligen uttalat sig om sexofredanden på festivaler. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven har också nyligen uttalat sig om sexofredanden på festivaler. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Varför är det så tyst om sexköparna i Almedalen?

Publicerad

Somar Al Naher skriver om män som är vana vid att få som de vill – och politiker som tiger still.

Inga reaktioner har kommit från den politiska eliten. Inga uttalanden har gjorts i medier eller på sociala forum om de sexuella övergrepp som sker på politikernas egen festival i Almedalen.

Under den nu pågående politikerveckan på Gotland åker polisen, enligt Aftonbladets källor, ner till ön för att sätta stopp för ”omfattande sexhandel”

Sexköp i Almedalen

Notera att polisen inte åker till semesterön Gotland utan specifikt till politikerveckan. Det är ingen hemlighet vilken målgrupp som befinner sig i Visby dessa dagar. Här samlas män med makt, pengar och hög status i samhället. Män som är vana att få som de vill. Och det är många gånger män med sunkig kvinnosyn. För det är vad prostitution handlar om. Att värdera sig själv och de egna behoven högre än andras, i synnerhet kvinnornas. Den som köper sex utför en våldshandling mot en person i svagare ställning. 

Eller som kriminalinspektören Simon Häggström, chef för prostitutionsgruppen, har sagt om vad som förenar män som köper sex

”Detta är en grupp som många gånger inte ens skulle snatta en kexchoklad från Ica, men som inte har några problem med att ha sex med en gråtande rumänska."

Vi måste prata om männen. Att vi har prostitution beror på att det finns män som regelbundet köper sex. Det borde ha stormat kring nyheten, det borde ha fläckat ner Almedalen, men i stället råder total tystnad. 

Politiker om sexofredanden på festivaler

Det är inte som att politikerna är främmande för frågan. Statsminister Stefan Löfven (S) har kallat brotten på Bråvallafestivalen för avskyvärda. Att det är ”ynkliga män” som gör kvinnor illa. 

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra skrev på Twitter:

– Jag blir så förbannad på att detta fortsätter. I Sverige ska man kunna gå ut och roa sig utan att behöva vara rädd.

Sexualbrott handlar om normer, värderingar och makt. Därför är det bra att högt uppsatta politiker markerar. Men frågan är varför engagemanget är så selektivt? Vad säger det om våra föreställningar om vilka som är förövare? 

 

Somar Al Naher är skribent.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag