Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varför är det så manligt med kroppsarbete?

Eric Schüldt och Daniel Sjölin.
Foto: OLLE SPORRONG

Är kulturjournalister avundsjuka på män som får jobba med kroppen?

Lyssna på nya avsnittet av ”Två män i en podd”.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST. Det kan hända att veckans avsnitt låter något sämre än vanligt – det sågas och slipas nämligen på gatan utanför. Stora sten- och marmorblock klyvs och korrigeras för att bli någons badrum i Stockholms innerstad. Oljudet får blickarna, och tankarna, att vandra till arbetarna utanför. En bild av det moderna Sverige, men också en bild av en lockande manlighet. De står där, med en cigarett i mungipan, helt obrydda av det oerhörda bullret och skränandet från maskinerna de hanterar. 

– Jag tycker ju de är coola, säger Eric Schüldt. 

– Det här är en manlighet som jag verkligen respekterar. Jag skulle vilja vara som dem. 

https://embed.radioplay.io?id=76263&country_iso=se

Med skramlet ständigt pågående i bakgrunden går samtalet över till ett om just oljud som självhävdelse. Ett, kanske, typiskt manligt manér. 

– Det är ju ofta män som har väldigt högljudda motorcyklar! säger Daniel Sjölin. Jag skulle skämmas om jag oväsnades på det där viset. Däremot kan jag förstå njutningen i just själva ljudet.

Men vari består lockelsen till den här typen av manlighet? Om det, och betydligt mjukare angelägenheter, hör du i veckans avsnitt av ”Två män i en podd”.

TVÅ MÄN I EN PODD

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.