Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varför är alla som oroat sig för Nato tysta nu?

Dmitri Plax.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Demonstration i Göteborg.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Dmitri Plax undrar var de intellektuella som högljutt oroat sig för Nato, Trump och ukrainska fascister har tagit vägen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Det som händer i Ukraina ska jag inte skriva om här. Jag vill skriva ett par ord om det som händer – och inte händer – i Sverige i samband med det. 

Jag är glad över det stödet jag ser. Många om inte alla jag hör är upprörda och skräder inte orden. Insamlingar och demonstrationer ordnas snabbt och är välfyllda och välbesökta. Det är det jag har.

Det jag saknar är våra djuptänkande intellektuellas tydliga röster. Jag menar dem som högljutt har oroats över Natos spridning, Trumps illgärningar, ukrainska fascisters framfart. 

Jag menar inte Jan Myrdal-sällskapet eller allehanda Leninpristagare. De jag menar känner nog igen sig. De jag menar är välkända också för de flesta som läser det här.

Jag vet att jag låter tafatt och desperat. Jag är tafatt och desperat.

Var är ni? Sitter ni och djupt oroas över Trump och Nato? Nu i det tysta? Skissar ni på inlägg och artiklar om ”att inget är svartvitt” och ”i ett krig är nog alla parter skyldiga”? Funderar ni ut djuplodande formuleringar om att man inte borde provocera herr Putin och fred är ändå det viktigaste?

Jag vet att jag låter tafatt och desperat. Jag är tafatt och desperat. Bäst jag slutar här. Men innan dess vill jag citera Dmitrij Strotsev, han, Tucholskypristagaren, poeten från Belarus (de facto redan ockuperat av Ryssland som använder dess territorium för anfall mot Ukraina):


jag och min fru är

inga revolutionärer

partilösa och obeväpnade

en bepansrad och köttätande drake

flyttade hem till oss

mest gillar han våra barn

redan misshandlade som kinesiska hundar

och flådda

vi är fruktansvärt trötta på att gömma dem

vi har inte längre några hemliga hörn

vad ska vi göra

era fredsälskare

era drakofilerDmitri Plax är författare, radioproducent och medarbetare på Expressens kultursida.Två män i en podd: Sista avsnittet

https://embed.radioplay.io?id=106781&country_iso=se

PODCAST. Det hade kunnat fortsätta i evighet, varför ska det sluta så här? En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil.