ALLA MÅSTE SE. Ensemblen i "Lilla stora livet". Foto: URBAN JÖRÉNALLA MÅSTE SE. Ensemblen i "Lilla stora livet". Foto: URBAN JÖRÉN
ALLA MÅSTE SE. Ensemblen i "Lilla stora livet". Foto: URBAN JÖRÉN
Anita Nyman och Alfred Tobiasson. Foto: URBAN JÖRÉNAnita Nyman och Alfred Tobiasson. Foto: URBAN JÖRÉN
Anita Nyman och Alfred Tobiasson. Foto: URBAN JÖRÉN

Vardagspoesi som bör bussas ut i hela landet

Publicerad

Dan Hallemar hoppas att hela Sverige får se Riksteaterns minimusikal "Lilla stora livet".

I en gymnastiksal i Kallhäll, mellan en ishall och en 4H-gård, har Riksteatern ställt en låda med en lägenhet i. I föreställningen ”Lilla stora livet”, en musikteater av Ulf Nilsson och Lotta Olsson med musik av Frida Hyvönen, tar publiken plats i den lägenheten. Det finns ingen scen. Vi är flugor på väggen och på mattan, på diskbänken, soffan, de låga bokhyllorna, tidningshögarna och köksbordet.

Ingen skriver poesi för barn som Lotta Olsson. Den är så omärkvärdig och enkel att svindeln hela tiden överraskar en. Frida Hyvönens musik är lekfull och småskaligt infallsrik. Musikerna plockar ihop den bit för bit i lägenheten, som sakletare.

Det är poesi och musik som hantverk och inte som show. Stämningen pendlar mellan melankolin i Ted Ströms "Vintersaga" och infallsrikedomen i Nationalteaterns "Kåldolmar och kalsipper".

Tänk om mormor dör

Malte är sju år, hans mormor är sjuk så mamma måste till sjukhuset. Malte får gå till mormors väninna Ponti i lägenheten ett par trappor ner. Hon har kört buss hela livet. Malte är rädd att mormor ska dö och Ponti är uppfylld av att söka svar på frågor som uppstått i förarsätet mellan hållplatserna.

En kvarglömd diktsamling på bussen blir föreställningens sånger. Musikerna smyger omkring i lägenheten och spelar på allt. På radion, cykelhjulen, skiftnycklarna, kökslampan och vattenrören. Poesi och sång, tycks man vilja säga, är ingenting som pågår bortanför vardagen.

Mellan morrhår och stjärnor

En radda skiftnycklar kan bli musik, en rad med ord kan bli poesi. Det är en föreställning som minskar avstånd. Mellan konkret och svindlande, mellan morrhår och stjärnor, mellan spindlars matsmältning och rädsla för döden. Livet är ett ekosystem och just nu lever vi.

Alla kommuner med ishallar och förskolor och bussar och snöhögar som smälter och människor som bor med bara väggar som skiljer dem åt, bör hämta hem det här spelande och sjungande lägenhets-ekosystemet till sina gymnastikhallar tills alla i landet har sett och hört detta.

 

TEATER

LILLA STORA LIVET

Av Lotta Olsson och Ulf Nilsson (text) och Frida Hyvönen (musik)Regi Olle Törnqvist
Riksteatern, turné
Ålder 6+

Dan Hallemar är kritiker på Expressens kultursida.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag