Rasistförbudet hade fått Åkesson gripen – men snart kan han själv ha makten

Justitieminister Morgan Johansson föreslår ett förbud med rasistiska organisationer – ett förslag som mött kritik
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson dansar på scenen på Sverigedemokraternas dag under Almedalsveckan i Visby
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ

Ett förbud mot rasistiska partier hade fått Jimmie Åkesson gripen vid varje valmöte då SD var så små att de kunde köras över. 

Så vad kan Åkesson själv göra med ett sådant förbud efter höstens val?

Aron Lund skriver om desperata politiker i Expressens Kulturs nya serie om svensk demokrati efter valet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Den som inte tidigare begripit att svensk politik mår dåligt fick svart på vitt när justitieminister Morgan Johansson (S) lite i förbigående lät meddela att regeringen vill införa åsiktsförbud nästa år.

Detta med anledning av nazistiska NMR:s våldsamma upptåg i Almedalen, vilka Johansson vill stävja med en ny förbudslag utifrån regeringsformens kapitel 2, paragraf 24.

Där framgår att undantag från föreningsfriheten kan göras mot grupper vars verksamhet “innebär förföljelse av en folkgrupp på grund av etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande”. 

Det är en rätt nyskriven snutt som tillkom 2010, förmodligen utan de flesta svenskars vetskap. 

Johansson påpekar dock att grundlagsändringen gjordes med “mycket bred samsyn” bland partierna, och väntar sig därför stöd i riksdagen för ett nytt förbud mot nazistiska och rasistiska organisationer.

Finns andra sätt att stoppa NMR

Det finns mindre dramatiska sätt att stoppa en liten sekt som NMR. 

I ett välfungerande land hade polisen exempelvis kunnat punktmarkera gruppens inre kärna – något dussin våldsbrottslingar, skattesmitare och bidragsfuskare – tills den paralyserades.

Här i Sverige har vi dock i mycket bred samsyn rustat ner polisväsendet till bristningsgränsen, med följden att personalintensiva insatser inte längre låter sig göras. Likväl krävs hårda tag inför nästa opinionsmätning. Fram då med den allra enklaste lösningen: vi förbjuder nazism och rasism!


LÄS MER – Torbjörn Nilsson: SD:s nya makt är ett faktum


Överfall på demokratins spelregler mitt i sommartorkan? Nu hade man kunnat tro att oppositionen skulle plocka fram sina största principargument, men förslaget har i stället mötts av sur kampanjretorik och våta fingrar i luften.

Det före detta Folkpartiets Christer Nylander var noga med att påpeka att liberaler egentligen gillar yttrandefrihet när DN frågade, men svarade i övrigt mest tja och nja.

Det enligt egna uppgifter ännu mer liberala Centerpartiet var mest entusiastiskt av alla över Johanssons förslag. Det bevisar väl främst att en ideologisk kompassnål inte pekar rätt bara för att den är grällt påmålad.

Billström satte ned foten, försiktigt

Moderaternas Tobias Billström satte dock försiktigt ner foten och förklarade att ett åsiktsförbud låter lite opraktiskt. Hellre än att förbjuda rasister skulle han vilja olagligförklara våldsbejakande organisationer.

Det stötte på patrull hos Morgan Johansson, som verkar ha bespetsat sig på att kriminalisera just åsikter:

– Då måste man definiera vad våldsbejakande är, sade justitieministern, med min av att det vore för mycket begärt. 

Sverigedemokraterna driver förstås samma linje som M, de vill bara förbjuda våldsamma och kriminella organisationer.

Det kan man ju begripa. Hade ett förbud mot generellt rasistiska partier stiftats medan SD fortfarande var så litet att det kunde köras över hade Jimmie Åkesson blivit gripen varje gång han försökt organisera valmöten.

Oklart om övriga partier menar att det är en bra eller dålig sak att ett av Sveriges största partier inte krossades av polisen innan det kom in i riksdagen. Det kanske någon borde fråga dem.

Sverigedemokraterna har länge krävt förbud

SD har dock krävt förbud mot våldsamma rörelser rätt länge, ty det är en fråga som i sitt andra led kommer att slå upp de allra härligaste sprickor bland deras motståndare.

Tankegången är enkel och öppet annonserad: först in med NMR i finkan, flytta därefter fokus till järnrörsvänstern i AFA. Lika för lika, vem däremot? 

Så får polisen tillfälle att riva i byrålådorna hos ungsyndikalister, reportrar från Researchgruppen och Expomedarbetare. Och vem vet var den saken slutar?

Det var typiskt nog bara Vänsterpartiet som verkligen satte klackarna i det sluttande planet när Johansson pekat ut färdriktningen.


LÄS MER – Emil Arvidson: Varför sitter inte nazisterna på en buss från Almedalen?


Den före detta sovjetfilialen har förstås huvudet på skaft när det gäller åsiktslagar, eftersom de historiskt sett stirrat längs partiförbudets pipa i både ena och andra riktningen. Historiskt bevandrade socialister begriper dessutom att när det liberala tabut mot åsiktsförbud väl rivits itu, är det bara en tidsfråga innan statsmaktens bannstråle börjar vrida sig åt vänster.

Men historiskt bevandrade socialister har nu Sverige inte i något rikligt överflöd. För den delen inte heller ickesocialister. Snart står väl den gamle marxisten-leninisten-rabulisten tillika yttrandefrihetsfundamentalisten Jan Myrdal ensam kvar och vevar med näven på de borgerliga friheternas barrikad, medan Sveriges goda demokrater nödslaktar styresformens heliga kor i brist på valfläsk. 

I bred samsyn.


Aron Lund är frilansande skribent