Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Var sansade när ni fördömer rektor Hamid

Under flera år skrev han flera nedsättande inlägg på Twitter, högerextrema Nationell.nu och Flashback.
INSTÄLLD. Skoldebattören Hamid Zafar har förlorat alla sina stora uppdrag och positioner.Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Isak Nachman.Foto: Privat

Det är lätt att fördöma Hamid Zafars antisemitiska inlägg men antisemitismen är vidare än så.

Isak Nachman rannsakar den samtida debatten och uppmanar till introspektion.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Historiskt har de värsta övergreppen mot judar skett i Europa, underblåsta av kyrkan för att judarna vägrat att erkänna kristendomens frälsare.

Trots att han var jude, och hade predikat att man ska vända andra kinden till, brändes värdefulla handskrivna böcker på bål, judar tvingades lämna sina hem, de tvångsdöptes och mördades under hela medeltiden.

Över hela Europa har den judiska befolkningen någon gång tvingats bort ur sina riken. Samma sak i den muslimska världen; ett exempel är rabbin Maimonides som måste fly från det muslimska Spanien till Marocko och sedan till Egypten.

I Östeuropa pågick i modern tid pogromer, medan judarna i väst bevittnade Dreyfus-affären. I Europa kulminerade förföljelsen i historiens mest absurda antisemitiska handling, andra världskrigets förintelse av nästan halva det judiska folket.

I fallet Hamid Zafar vill debattörer på vänsterkanten betona: ”rektor Hamid är ju moderat”, medan man hos högern gärna förklarar det som hänt med hans rötter i Mellanöstern.

Samma vänster har svårt att se Corbyns Labour som antisemitiskt, medan Trump i deras ögon självklart stöder antisemitism. Högern i sin tur ser inga problem med Trump eftersom han står bakom Israel. Samma gäng anser att invandringen från Mellanöstern och Nordafrika orsakar all antisemitism i Malmö och kanske i hela Europa – för Europa har väl aldrig någonsin varit en antisemitisk plats?

Varje grupp bör titta inåt för att förstå att antisemitism kan komma i många olika skepnader. Bara den som respekterar den judiska minoritetens rätt att vara annorlunda och skilja sig från majoritetssamhället kan på sikt göra sig fri från denna åkomma.

Jag delade nyligen en post på Facebook om Miljöpartiets Per Gahrton och en vän påpekade att det var oseriöst att nämna Gahrtons antisemitism när man nu ska diskutera rektor Hamid. Jag fick tänka till. Hade jag delat posten för att drämma till vänstern?

Jag menade att Zafars och Gahrtons antisemitism var snarlik. Medan Hamid Zafar anklagade Göran Persson för att vara sionismens hantlangare när han gav ut boken ”Om detta må ni berätta”, anklagade Per Gahrton Stefan Löfven för att lyda Israel när han gjorde sig av med Mehmet Kaplan.

Jag tänkte att det fanns likheter och att det är beklagligt att Gahrton inte har tagit avstånd från detta utan fortsätter att representera MP, nu senast tillsammans med före detta demokratiminister Alice Bah Kuhnke i en debattartikel i Expressen. Tänkte jag rätt som uppmärksammade det? Jag var tvungen att rannsaka mig själv.

Jag gick igenom mina statusar och hittade mest bilder på mat och en och annan rabbinsk utläggning om det judiska året. Den senaste politiska posten jag hittade, upplagd i december 2019, var en hyllning till statsminister Stefan Löfven i samband med en artikel av Niklas Orrenius om antisemitism.

Statsminister Stefan Löfven.Foto: WIKTOR NUMMELIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Oberoende av vad man har för politisk uppfattning så kan man inte komma ifrån att socialdemokratin har producerat två statsministrar, Göran Persson och Stefan Löfven, som båda visat ett stort engagemang mot antisemitismen.

Stefan Löfven har dessutom varit mycket tydlig i en fråga som betyder mycket för den judiska minoriteten, men knappast ger honom några politiska poäng – snarare tvärtom: frågan om brit milah [omskärelse]. Där stöder han den judiska minoritetens religiösa frihet trots att majoriteten av hans väljare inte förstår nyttan. Det visar att han är mån om att den judiska minoriteten i Sverige ska ha en chans att överleva. Det är modigt och inopportunt.

Till sist vill jag citera våra lärde: ”utbilda många elever och var sansade när ni dömer.” Kanske är detta särskilt viktigt när det gäller rektor Hamid. Kanske ska vi vara sansade när vi dömer någon som utbildat många elever och nu försöker göra bot.

 

Av Isak Nachman

Isak Nachman är rabbin och gymnasielärare.