Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vår fetisch för det blonda

Den omskrivna flickan.

Anna Hellgren störs av storyn om flickan Maria i Grekland.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Under helgen har nyheten om den lilla flickan Maria, som omhändertogs under en polisrazzia i ett romskt läger i Grekland, snurrat över jorden:

"Maria kan vara från en tom grav", "Mystiska flickan kan vara svensk", "Advokaten: Mysterieflickan gavs bort".

En halv värld är engagerad i att hitta "den blonda ängelns", som hon kallas i grekiska medier, biologiska föräldrar. De romska föräldrar som hävdar att de adopterat henne, om än inte i byråkratisk mening, häktades i går för kidnappning.


Med tanke på romers marginaliserade ställning i Grekland är förmodligen ett stigmatiserat, fattigt läger en illa vald plats för vilken uppväxt som helst. Men hur många tror att nyheten blivit viral om Maria haft bruna ögon och mörkt hår? Varit afrogrekisk, rentav? Upp med handen alla som tror att polisen ens hade tagit med sig henne därifrån.

Historien erbjuder en störande blixtbelysning av vår syn på både vithet och romer: Det blonda, rena måste till varje pris skyddas från smutsiga, lömska romer. Nån som hört den förut?