Ingen kultur från höger. Foto: Robban Andersson
Ingen kultur från höger. Foto: Robban Andersson

Vänsterprasslet

Publicerad
Uppdaterad
Lars Anders Johansson från Timbro om högerns passivitet som avgörande för kulturvänstern.
De ursinniga reaktionerna på Bengt Ohlssons essä  (DN 4/1) om kulturvänstern bekräftar att han har rätt. Arbetarbladets kulturredaktör Bodil Juggas kallade Ohlsson för "en nickedocka, en marionett i trådar", trots att själva poängen i hans text var att man måste tänka själv.
Maria-Pia Boëthius skrev en ledare i ETC där hon jämför de kulturarbetare som "kommer ut" som borgerliga med de nazistiska kollaboratörerna. Och i Studio ett jämförde musikern Uje Brandelius, även pressekreterare för Vänsterpartiet, Ohlssons resonemang med Sverigedemokraternas argumentation.
Alla dessa exempel illustrerar Ohlssons tes om hur kulturvänstern använder sig av begreppet Makten för att definiera ut den andre. Det är alltid de andra som sitter på makten, aldrig de själva, inte ens om de är kulturredaktörer eller teaterchefer.
Men att det finns många vänstermänniskor i kulturdebatten är egentligen inget problem. Problemet består i att högern har övergivit kulturen. Under den borgerliga renässans som skett i Sverige efter löntagarfondstriden har den borgerliga filosofin karaktäriserats av krass materialism och ett ekonomistiskt förhållningssätt till människan och samhället. Under 80-talet genomgick högern samma tekno- k­ratiska förvandling som arbetarrörelsen upplevde under 50-talet då folkbildningen ersattes av den sociala ingenjörskonsten.

Den borgerliga synen på kultur skiljer sig från den kulturradikala socialismens. För konservativa och liberaler är kulturen en privat angelägenhet, ett redskap för individens utveckling. För socialisten är kulturen i stället ett redskap för politisk och social förändring. En del av förklaringen till vänsterns dominans står alltså att finna i att kulturutövare på vänstersidan är mer angelägna att torgföra sina politiska uppfattningar än vad borgerliga dito är.
En annan förklaring är att dagens borgerlighet tenderar att sammanblanda en privat kultursyn med ett slags relativism som förbjuder att man yttrar sig i kulturella frågor överhuvudtaget. Som om en uppfattning om kultur per automatik skulle inkräkta på andra individers frihet.
Det är inte kultur­vänsterns fel att borgerligheten övergivit den humanistiska grundsyn som tidigare utgjorde kärnan i dess identitet. Det är högern som har övergivit kulturen.

Lars Anders Johansson
Lars Anders Johansson är musiker och kulturpolitisk projektledare på Timbro
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag