Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vänsterns gamla Putin-synder är inte glömda

Lisa Bjurwald är författare och journalist.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Eric Rosén är biträdande kulturchef på Aftonbladet.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Leonidas Aretakis är chefredaktör på Flamman.
Foto: Ellen Nilsson

Lisa Bjurwalds artikel om medie- och kulturaktörer som köpt ryska narrativ möttes av kritik förra veckan. 

Nu svarar hon i en slutreplik. 

SLUTREPLIK. Socialistiska Flammans nya chefredaktör Leonidas Aretakis tycker inte om att få tidningens texter inkluderade i min artikel om Putins nyttiga idioter på vänsterkanten (Expressen 2/3 och 3/3). Det är förståeligt. Men en (förhoppningsvis) ny linje gör inte tidigare publiceringar, där Flamman köpt Kremls linje att väst är ansvariga för Putins utrikespolitiska aggressioner, ogjorda.

Citatet jag inkluderade kommer från en ledare den 4 januari i år: ”Varför skulle landet lägga sig platt när Nato fortsätter att tränga in det i ett hörn? Hur skulle ett annat land agera för att främja sitt nationella intresse i en liknande situation?”

Ur samma text: ”Den reaktionära nationalism som har grasserat i efterdyningarna av Sovjetunionens kollaps är ett direkt och förutsägbart resultat av västs kontraproduktiva politik mot de forna ideologiska fienderna i öst.” 

2016 beskrev Flamman den negativa rapporteringen från Ryssland som ”ett verktyg för att få Sverige närmare Nato”. Och så vidare. Det är bara att välja och vraka. Men det är sant att Flamman inte är ensamma om att ha hakat på detta narrativ.

Hos vänstern har svårigheterna att ta avstånd från diktaturer tyvärr gått som en röd tråd genom de senaste decennierna.

Även ofta starkt antiamerikanska Aftonbladet Kultur har invänt mot inkluderingen av deras texter, detta under ingressen ”För Expressen handlar allt fortfarande om Aftonbladet” (2/3). Det huvudsakliga resonemanget där är att Expressen vill ge konkurrenten ett tjuvnyp. Som fristående skribent är man dock helt ointresserad av medial infighting. Lyft blicken, vill man ropa.

”Bjurwald ignorerar självklart det faktum att vi de senaste veckorna och dagarna publicerat en bredd av röster om kriget”, skriver biträdande kulturchef sedan 2021, Eric Rosén. Men omvändelse under bilan är en sak. Och att AB Kultur nu åter, när ett utmärkt tillfälle ges, misslyckas med att ta avstånd från sina tidigare helt obegripliga attacker på Rysslandsforskaren Martin Kragh är ett bevis på att de fortfarande inte inser allvaret i frågan. En fråga som nu även uppmärksammas internationellt, till exempel i brittiska Guardian.

Där skriver George Monbiot så här om Putin-apologeterna: ”Den dystra sanningen är att i åratal har ett segment av den anti-imperialistiska vänstern återgett och förstärkt Putins lögner.” Utan förmåga till självinsikt riskerar dock historien att upprepa sig. Och hos vänstern har svårigheterna att ta avstånd från diktaturer tyvärr gått som en röd tråd genom de senaste decennierna.


Av Lisa Bjurwald

Lisa Bjurwald är journalist och författare. 


Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.