Ur filmen "United red army" på Tensta konsthall. Foto: CREATIVE COMMONSUr filmen "United red army" på Tensta konsthall. Foto: CREATIVE COMMONS
Ur filmen "United red army" på Tensta konsthall. Foto: CREATIVE COMMONS
Tensta konsthall. Foto: JONAS LINDKVISTTensta konsthall. Foto: JONAS LINDKVIST
Tensta konsthall. Foto: JONAS LINDKVIST

Vänsterkonst kan visst vara rolig

Publicerad

Hanna Johansson rekommenderar ett besök på Tensta konsthall.

Nyligen konstaterade Nils Forsberg på denna kultursida (24/3) att den politiska konstens stora problem är vänsterns brist på självinsikt, självdistans och humor. 

Delar du denna uppfattning men vill bryta dig loss ur polariseringens bojor, så tunga nu när få tvekar inför att debattera pjäser de inte har sett och skulpturer som inte har uppförts, rekommenderas Naeem Mohaiemens film "United red army (the young man was, part I)" som visas på Tensta Konsthall i Stockholm till den 7 maj. 

I centrum av filmen, som skildrar hur japanska Röda armén 1977 kapade och omdirigerade ett plan till Dhaka i Bangladesh, står förhandlingen mellan flygvapenchefen Mahmood och kaparen Dankesu. Männens dynamik är utpräglad, Mahmoods nästan roade lugn mot Dankesus machodesperation. 

Verket är en del av marxisten Mohaiemens undersökning av radikala vänsterrörelsers misslyckanden och är osentimentalt utan att koka ner till ren information, ett problem jag oftare ser hos förment politisk konst. Men humor och självdistans? 

Det har den också.

Hanna Johansson
Hanna Johansson
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag