Josefin Ljungman och Björn Bengtsson vid köksbordet.
Josefin Ljungman och Björn Bengtsson vid köksbordet.

Välrenoverat drömspel

Publicerad

TEATER

ETT DRÖMSPEL | Av August Strindberg | Regi Mattias Andersson | Stockholms stadsteater, speltid 3 t.

 

Likt en fingerfärdig urmakare har Mattias Andersson fått det gamla drömspelets urverk att gå som om det vore nytt. Han har skruvat isär hela pjäsen, oljat maskineriet, slipat detaljer, kasserat alla slitna delar och ersatt dem med reservdelar av modernare fabrikation.

Det är egentligen ett rent under att han har lyckats få alla delar att passa ihop så smidigt.

På papperet förstår man inte riktigt hur konstruktionen ska fungera i praktiken.

Här och var i föreställningen infogas intervjuutdrag, där okända personer uttalar sig om huruvida det verkligen är synd om människorna i allmänhet och dem själva i synnerhet.

Man tänker sig att Strindbergs text ska stöta bort implantaten som främmande parasiter.

Så blir alls inte fallet. I Ulla Kassius treskiktade scenrum, där höj- och sänkbara jalusiväggar avdelar scenen i djupled, uppträder 13 skådespelare och 8 statister i nutida vardagskläder. Nästan omärkligt växlar skådespelarna mellan att mikrofonledes läsa intervjuer från manus och plötsligt bli rollgestalter i pjäsen.

Andersson följer i stort sett Strindbergs scenföljd, men kortar där det behövs och lägger till när hans egen dramaturgi så fordrar.

Att han förvandlar Skamsund till ett flyktingläger och de förment smittbärande internerna till asylsökande är ett så självklart grepp att Strindberg skulle ha ställt sig upp och applåderat.

 

Därför är det metalitterära inslaget i andra akten, där Andersson liksom ber Strindberg om ursäkt för sina ingrepp i mästarens manus, rätt överflödigt.

Drömspelet har faktiskt blivit en smula rostigt med åren och den slentrianmässiga återanvändningen. En så omsorgsfull renovering som den här är en ren välgärning.

Att lyfta fram enskilda skådespelarinsatser i en föreställning som i så hög grad bygger på vältajmat ensemblespel är inte riktigt rättvist.

Likväl måste Josefin Ljungman nämnas. Hon är inte bara perfekt typecastad som Indras dotter, hon gör något betydligt livfullare av rollen än att bara utnyttja sin medfött oskuldsfulla uts trålning.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag