Valerie Kyeyune Backström

Allt Britney Spears vill är att få åka på semester

Demonstranter utanför domstolen i Los Angeles.
Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Britney Spears.
Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter utanför domstolen i Los Angeles.
Foto: JIM RUYMEN/UPI/SHUTTERSTOCK / REX TT NYHETSBYRÅN
James Spears.
Foto: NICK UT / AP TT NYHETSBYRÅN
Valerie Kyeyune Backström.
Foto: OLLE SPORRONG

Valerie Kyeyune Backström hör Britney Spears förtvivlan och ilska i rätten.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Så tar kanske ett skadligt förmyndarskarskap slut – inte med ett gnäll utan en rätt rejäl smäll.

För när Britney Spears tar bladet från munnen, och under onsdag natt svensk tid, för första gången på år själv talade i rätten, var det med en påtaglig nöd, en påtaglig känsla av att inget borde hållas tillbaka.

I stället är hon arg.

Om det tidigare var oklart vad Spears själv tyckte om förmyndarskapet hon levt i under 13 år, där hon i stort sett inte verkat ha makt över någonting, blir nu bilden klarare. Om det tidigare fanns en del frågetecken i arrangemanget, där Britney Spears å ena sidan var förmögen att spela in hitskiva på hitskiva, turnera och dra in miljoner, men samtidigt inte ens tillåten att välja färg på sina köksluckor, som det rapporterades om i New York Times, är nu det än svårare att inta en ambivalent hållning.

Om #FreeBritney-fans tidigare letade efter ledtrådar på hennes Instagram och hävdade sig se SOS-meddelanden i hennes inzoomade ögonfransar, behövs sådana närläsningar inte längre.

För när Britney Spears talar, med trycket hos någon som varit tyst allt för länge, är det en rejäl skräll.

Hon kallar det för slavarbete.

Inte bara för att hon bekräftar de stundtals konspiratoriska fansens övertygelse, att hon aldrig mått bra av detta förmyndarskap styrt av hennes pappa. Att pappan tagit en stor njutning i att få kontrollera henne. Att allt hon vill är att få behålla sina egna pengar. Att få åka på semester. Att få köra i bilen med sin pojkvän.

Utan också än mer beklämmande uppgifter framkommer, som styrker bilden av henne som arbetshäst, eller snarare cirkusdjur. Hon kallar det för slavarbete. Att hon tvingats arbeta med hög feber. Att hon tvingats ta litium. Att förmyndarskapet hindrar henne från att gå till doktorn och plocka ut sin spiral, eftersom de inte vill att hon ska bli gravid. Att allt hon vill är att få gifta sig och skaffa barn. Att slippa bli exploaterad.

Detta samtidigt som pengarna rullar in; till Britney Spears som företag, till alla inblandade, eftersom förmyndarskapssystemet i USA ser ut som så att hon får ansvara för allas kostnader. Till och med motståndarsidans PR-kampanj för att försvara förmyndarskapet hamnar på hennes nota. I vittnesmålet påminner hon familjen om att de alla jobbar för henne. 

Att lyssna på ljudupptagningen är en märklig upplevelse. Inte bara för den uppenbara sorgen hos Spears, utan än mer rädslan, rädslan för att bli tystad, att inte bli hörd. Att hon verkar så mån om att allmänheten ska höra detta, att hon tvärtemot vad som tidigare framställts inte alls verkar vilja hålla detta stängt, privat. 

Som om det fanns en trygghet i att ha världens ögon på sig. Som om hon väntar på att allmänheten ska rycka in.

Hon säger att hon är så arg att hon inte kan sova, att hon är deprimerad. Att hennes pappa och alla involverade i hennes förmyndarskap borde hamna i fängelse.

Så sjunger en inburad fågel. 

Att allt hon vill är att bli fri.


Valerie Kyeyune Backström är vik redaktör på Expressens kultursida. 


Hetaste från medieveckan i ”Lägg ut” 

https://embed.radioplay.io?id=85765&country_iso=se

Irena Pozar gästar mediepodden och pratar om Dyngbaggegalans makt, klädkoden på Expressen och nyheterna vs sporten på TV4. Med Karin Olsson och Magnus Alselind.