Lisa Magnusson berättar om näthat i SVT:s "Uppdrag granskning". Foto: SVT
Lisa Magnusson berättar om näthat i SVT:s "Uppdrag granskning". Foto: SVT

Vägra ta debatten, PK!

Publicerad

Lisa Magnusson om rätten att ignorera dårar.

Publicistklubben bjöd, via Stina Lundberg Dabrowski, för en tid sedan in mig till en diskussion om näthat. Eftersom jag själv utsatts för hat och hot i rätt groteska mängder, tyckte Publicistklubben det vore intressant om jag kunde sitta med i publiken och lyssna, och sedan ge min syn på saken i slutet av samtalet. I panelen satt bland andra Mats Dagerlind från den antifeministiska, rasistiska sajten Avpixlat.

I sin text om vikten av att lyssna på antifeminister och rasister (Expressen 5/4) tar Stina Lundberg Dabrowski upp just Publicistklubbens näthatsdiskussion, så jag utgår från att hon tycker den blev lyckad.

Det tycker inte jag.

 

Tvärtom ser jag den som ett rätt bra exempel på hur det går när man "tar debatten". Det goda samtalet utgår från att alla är tydliga med vad de tycker och kan argumentera för sin sak, vilket är raka motsatsen till antifeministerna och rasisternas taktik. Mats Dagerlind var inget undantag. Han menar sig blott vara krönikör och tar inget ansvar alls för det Avpixlat skriver, nej, den som driver sajten önskar vara anonym av rädsla för repressalier.

 

"Jag står inte för något!" förkunnade Mats Dagerlind nyligen i Aftonbladet. Det är som det brukar med antifeministerna och rasisterna. De trippar omkring och gör underliga utfall mot fantasiskuggor, förnekar sina åsikter vid konfrontation. Någon vettig diskussion är omöjlig att få till. Och varför skulle man ens försöka? Yttrandefrihet handlar om människors rätt att uttrycka också de mest befängda åsikter. Att alla har rätt att yttra sin åsikt betyder dock inte att alla åsikter i sig har en giltig grund och förtjänar att bli föremål för diskussion.

Det finns ingen demokratisk skyldighet att "ta debatten" med varje dåre som har en internetuppkoppling.

 

Lisa Magnusson

kulturen@expressen.se

 

Lisa Magnusson är journalist och bloggare.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag