Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vägen tillbaka från Trump och Putin

Donald Trump och Vladimir Putin träffas i Vietnam, november 2017 Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/TT NYHETSBYRÅN
Hynek Pallas är författare och kritiker på Expressens kultursida. Foto: OLLE SPORRONG
Mike Wendlings "Alt-Right – From 4chan to the White house"
Timothy Snyders "The Road to Unfreedom"

Alt-right-rörelsen är en reaktion på samhällets skygglappar. Och Donald Trump hade kunnat stoppas med ekonomisk jämlikhet.

Hynek Pallas läser två böcker om vad som fått de liberala demokratierna att stå pall mot totalitarismen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det är inte många år sedan som den liberala demokratin var en självklarhet. Inte länge sedan som journalister och politiker togs på sängen av trollfabriker, Trump och Brexit. 

I dag är alltsammans grötmyndiga självklarheter på ledarsidorna. Men gör vårt fokus på dessa företeelser att vi har blivit bättre rustade mot illiberala hot? Ser vi de bakomliggande orsakerna – eller stirrar vi oss blinda?

Wendling och Snyder ger perspektiv

Två färska böcker, BBC-journalisten Mike Wendlings "Alt-Right" och historikern Timothy Snyders "The Road to Unfreedom", ger mikro- och makroperspektiv på frågan.

"Alt-Right" är en rappt skriven guide till den lösa rörelse som först blev uppmärksammad under Donald Trumps valkampanj. Eller kanske ska man säga att det var där den fann sitt sammanhang och sin upplösning? För ett paraplybegrepp som innefattar allt från konservativa akademiker till nazister kan knappast hålla ihop. Och har heller inte gjort det. Redan i förordet är Wendling tydlig med detta – här beskrivs stridigheter som får 70-talets bokstavsvänster att blekna. 

 

LÄS MER: Hynek Pallas om ett litterärt vaccin mot vår tids rasism 

 

Men "Alt-Right" kan läsas som mer än introduktion till kända företeelser som Pizzagate och Gamergate eller till personer som Milo Yiannopoulos och Richard Spencer. Det väsentliga är förståelsen för metoderna och hur samhällsklimatet förändrades. 

Lögner om Hillary Clinton nära skapa terrordåd

I pedagogiska kapitel skildras den hastighet med vilken en misogyn och rasistisk lögn tar sig från ett anonymt nätforum till presidentens twitterkonto. Hur bisarra påståenden om att Hillary Clinton håller barnsexslavar i en pizzeriakällare närapå leder till terrordåd. Och hur rasism omdöpt till ”etnopluralism” normaliseras. 

I ett stycke som bör läsas i Sverige diskuteras hur ytterhögern på kort tid förflyttade vad som kan sägas i ett civiliserat samtal – alltså den åsiktskorridor som på engelska kallas för ”Overton window”. 

Wendling har en poäng i att "Alt-Right" kan hjälpa oss att rusta för nya politiska strömningar. Men det ger inte svar på varför Richard Spencer och Trump vinner gehör när de vill omvandla USA till ett tryggt rum för tunnhudade vita män. Därför är det synd att författaren hastar över de stycken som visar hur alt-right-rörelsen också var en reaktion på samhällets befintliga skygglappar, som yttrandefrihetsinskränkningar på universitet och framväxten av en hudfärgsbaserad identitetspolitik. Med andra ord: vill man trovärdigt bekämpa illiberalism kan man inte överge liberala principer. 

Men det är ju avgjort fler än de som tillhör alt-right som i dag tycks beredda att bryta med demokratin. Varför?

Timothy Snyders pinfärska "The Road to Unfreedom" lanseras delvis med den vinkeln. Redan i fjolårets självhjälpsbok för demokrater, "Om tyranni – Tjugo lärdomar från tjugonde århundradet", klargjorde Yale-professorn sin oro när han lyfte erfarenheter från totalitarismens århundrade. 

Att "The Road to Unfreedom" landar samma vecka som "Om tyranni" firar ett år på New York Times bästsäljarlista är också en händelse som ser ut att ha varit en tanke på förlagets PR-avdelning. Intrycket är att denna bok fyller ut Snyders lärdomar: Hur har det auktoritära växt fram i Ryssland, USA och Europa – och varför? 

 

LÄS MER – Hynek Pallas: Är SD en okulturell maffia? 

 

Det börjar bra. Snyder skildrar hur kalla krigets slut ledde till att demokratier började föra en ”oundviklighetspolitik” där historieundervisning för nya generationer ansågs onödig och samhällsvärden urholkades när det liberala togs för givet. Något som i stället har börjat ge vika för en ”evighetspolitik” – glorifieringen av den ofelbara nationen och dess auktoritäre ledare. Med Ryssland i första ledet. 

Fascinerande om Putins krets

Snart visar det sig att "The Road to Unfreedom" nästan uteslutande behandlar just den ryska idéhistorien och politiken så som den nyttjas av Putin och hans krets. Förvisso fascinerande – det är väsentligt att känna till ideologierna som florerar kring hovet i Kreml. Den politiske filosofen Ivan Ilyin (som dog 1954 men återbegravdes av Putin 2005) lanserade konceptet om den ryska nationens evighet. Motstånd mot den är att betrakta som utländskt och degenererat.

Snyder beskriver hur tankarna används för att skydda oligarkväldet i ett svårt ojämlikt land. Hur fantasier om ”Gayropa” och fritt ommöblerande av historien nyttjas för att vända folkets taggar utåt och bort från intern kritik. Mycket intressant. Fast mer ingående och bättre skildrat i Masha Gessens "Framtiden är historia" och Shaun Walkers "The long hangover", för att nämna två böcker från de senaste sex månaderna. Det är heller inget fel på Snyders noggranna kartläggning av de ryska relationerna till Trump. Men dessa har den intresserade redan läst om i otaliga reportage.

"The Road to Unfreedom" visar sig vara en lång omväg för att tala om auktoritär framväxt i USA och (mycket kortfattat) i Europa. Ja: Trump var Rysslands kandidat. Ja: Ryssland använder högerextrema partiet AfD i Tyskland för att destabilisera landet. Problemet är att den illiberala tillväxten har andra rötter i långvariga demokratier än i en tidigare diktatur. Jag ställer mig också undrande till att en bok som pekar ut vägar till ofrihet inte nämner Kinas påverkan – akut påtaglig i Centraleuropa och på Balkan. 

Därför blir de riktigt intressanta tankarna om västerländska demokratier till korta blixtar. Som Snyders tes att europeisk integration var räddningen för kraschade imperier. Inte bara för tidigare kommunistländer, utan för exempelvis Frankrike och England. Detta narrativ – en nödvändig motvikt till dagens nationalistiska hysteri – hade behövt mer plats. 

Krossad framtidstro ledde till Trump

Det saknas också påminnelser om att vi själva tillfogar demokratin skada utan rysk hjälp och utan alt-right-troll när vi i de goda föresatsernas namn är vårdslösa med pressetik och utbildningsväsende. Just sådana institutioner som försvarades i Snyders egen "Om tyranni". 

Så när Snyder slutligen återvänder till USA bortom rysk påverkan sliter man nästan sitt hår över att han inte har haft en modig redaktör. Här finns en smart, passionerad utläggning om hur ekonomisk jämlikhet hänger samman med kärnvärden i den liberala demokratin. Med utgångspunkt i den pågående opiatepidemin skildras hur kortare livslängd, usel hälsa och krossad framtidstro är grogrund för att ”evighetspolitik” ska bli lockande – och att en Trump ska väljas. 

”Ryssland” må vara bra klickbete. Men mellan raderna på "The Road to Unfreedom" framträder skissen till något just nu lika väsentligt: att normala löner, trygghet och individuella rättigheter gav institutionerna den ryggrad som behövdes på 1900-talet. 

Det är historielektionen om hur de liberala demokratierna har kunnat stå pall så länge som de ändå har gjort. Och den behöver skrivas igen. 

 

SAKPROSA

TIMOTHY SNYDER

 

The Road to Unfreedom – Russia, Europe, America

Tim Duggan Books

359 s.

 

MIKE WENDLING

Alt-Right – From 4chan to the White house

Pluto Press

294s.

 

Hynek Pallas är författare och kritiker på Expressens kultursida. Hans essäsamling "Ex" finns ute nu.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!