Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vägen till små barnhjärtan...

Konflikt kring en kloss. Foto: Ill:Stina Wirsén
Hanna Höglund känner att allt kommer att ordna sig efter Stina Wirséns Vemfilm.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

FAKTA

VEM? | Regi Jessica Laurén | Manus Stina Wirsén | Folkets bio | Målgrupp 2+

Till och med värdelösa pappor som rockstjärnorna i The Band visste att upprepningar är vägen till små barns hjärtan. Se låten ”Stage Fright”, som var The Band-barnens favoritlåt, så förstår man vad en 60-talsgrupp har gemensamt med Sesame Street och nya Folkets bio-filmen Vem?.
Vem? är en 30 minuter lång, animerad episodfilm som bygger på Stina Wirséns Vem-böcker för de minsta barnen. Den lunkar på i tryggt tempo till enkelt men fångande gitarrkomp. En skara mycket Wirsénska djurkaraktärer bygger en dockteater, slår sig på tummen, tar på sig fel byxor, gråter och bråkar om samma mormor. På fem minuter hinner berättelsernas konflikter blossa upp och ebba ut. Man tröstar, blåser där det gör ont och konstaterar att ”Nu är det bra igen”.
Det är som livet – urgulligt ibland, ofta ledsamt och lite tjatigt – men har man bara fenomenale berättaren Gunnar Bolin (!) som ledsagare känns det som att det mesta kommer att ordna sig.
Och det finns en vässad konstfullhet i enkla grepp som att lägga ett nonsensmummel med enstaka urskiljbara ord som ”banan” eller ”leka” bakom Bolins röst.
Det korresponderar så fint med det lilla krullet som lever ett eget liv jäms med konturlinjerna på Wirséns leksaksgrisbjörnar.

Och i all enkelhet, tillsammans med Bolins moraliska förmaningar och stillsamma pekpinnar (”Får man verkligen säga så?” frågar han oss när djuren retar varandra för att de har olika färg) får vi en ifrågasättande Bamse-saga för 10-talet.
Det var ju länge sedan Bamse fick försvara den mobbade igelkotten Kalle Svartskalle, om ni minns honom.
Jag tänker att efter Sverigedemokraternas valframgångar skadar det inte med en upprepning av den historien.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!