Ali Zardadi är asylsökande och gav tidigare i år ut boken "Ängeln och sparven" om tillvaron som ensamkommande i Sverige. Foto: PRIVAT
Ali Zardadi är asylsökande och gav tidigare i år ut boken "Ängeln och sparven" om tillvaron som ensamkommande i Sverige.  Foto: PRIVAT

Vad ska jag svara min mamma?

Publicerad

I sommar publicerar Expressen Kultur en serie om exiltillvaron i Sverige.

Ali Zardadi skriver om oron för att utvisas till Afghanistan och om längtan efter mamman som han skilts från.

När jag var ett litet barn sov jag bredvid min mamma. Varje kväll innan jag somnade, berättade hon en saga för mig. Ofta handlade den om en mamma och en pojke som tappade bort varandra i en stor mörk skog. Men till slut hittade de alltid varandra. 

Efter sagan fick jag önska något. Jag önskade att hon skulle sova bredvid mig varje kväll och aldrig lämna mig ensam. 

Hon sa: 

– Det gör jag, om du sover nu.

Jag önskade att hon skulle sy fina kläder till mig. Hon sa: 

– Jag syr fina kläder till dig om du sover nu.

Jag önskade att hon skulle köpa leksaker till mig. Hon sa:

 – Jag kommer köpa det om du sover nu.

En natt frågade jag: 

– Kommer jag att få mina önskningar uppfyllda när jag växer upp?

Hon sa: 

– Ja, det kommer du om du sover nu.

Varje natt sov jag nöjt, för jag hade drömmar. 

Min mamma har också drömmar, och de handlar om mig. Hon brukar säga att jag är hennes enda hopp. Hon säger att hon orkar kämpa mot allt som är svårt tills jag får ett tryggt liv. 

Igår natt drömde jag att min mamma frågade mig:

– Kan du sova utan att någon läser en saga för dig? Önskar du fortfarande något på kvällen innan du sover? 

Jag svarade:

– Jag sover aldrig.

För jag vet något som mamma inte vet. Hon vet inte att jag kanske ska skickas tillbaka till Afghanistan, till kriget. Hon vet inte att jag är som pojken i sagan, ensam i en mörk och främmande värld. Jag vågar inte berätta det för henne. Jag vill inte att hon ska förlora sitt enda hopp, sin dröm.

I drömmen den där natten frågade mamma:

– Vad önskar du dig?

– Om du är här med mig har jag inga fler önskningar, sa jag. 

Hon sa:

 – Jag ska försöka komma till dig i dina drömmar om du sover nu.

Mamma hade ett svar till mig. Men säg mig, vad ska jag svara mamma? 

 

Ali Zardadi gav tidigare i år ut boken "Ängeln och sparven". Han är asylsökande och aktiv i rörelsen #Vistårinteut.

 

Läs första delen i exilserien – CENGIZ CANDAR: Turkiets intellektuella flyr till Europa 

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag