Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Vad gjorde Kaplan i en svensk regering?"

Mehmet Kaplan. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet / KRISTIAN POHL/REGERINGSKANSLIET
Negar Josephi. Foto: Karl Gabor
Åsa Romson och Gustav Fridolin (MP). Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Mehmet Kaplan (MP) har lämnat sitt uppdrag i regeringen efter den senaste tidens avslöjanden.

Negar Josephi tycker att det var helt rätt beslut.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Mehmet kaplan

Mehmet Kaplan, miljöpartistisk politiker och bostadsminister i regeringen sedan 2014. Tidigare riksdagsledamot från 2006 till 2014. Han var ledamot i Miljöpartiets partistyrelse 2003 till 2011.

En natt stormade de vår lägenhet när vi barn låg och sov. De gick igenom alla rum. Jag hörde min att min mor var förtvivlad. De kom in i mitt och min brors sovrum och riktade sina vapen mot oss.

Det här minnet, från Iran 1982, brukar komma tillbaka när jag ser Mehmet Kaplan i medier. Vad gör den här människan i en svensk regering?

Vi har haft en minister som är antirasist och demokrat på jobbet men som umgås med islamister, antisemiter och fascister när han får lov att vara sig själv. ”Nej, jag känner Mehmet som en stark demokrat, antirasist och feminist”, sa Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin till Expressen (14/4). Att den rödgröna regeringen har utsett någon som Kaplan till minister säger något om dess syn på vad antirasism är. Kaplan är inte den enda jag saknar förtroende för i regeringen.

 

LÄS MER: Miljöpartiet blev inte som alla andra

Kaplans makt var en skymf

Det här är särskilt allvarligt i en tid då Europa drabbas av ständiga terrorattacker och judiska skolor är mer hotade än någonsin. Mehmet Kaplans maktposition har varit en skymf mot judar, kurder, armenier och alla andra minoriteter som har flytt islamism och antisemitism. Jämförelsen mellan Israels politik och nazismen brister inte enbart faktamässigt.

Den är också en kränkning mot alla överlevare och deras anhöriga som åker runt på skolor och berättar om Förintelsen. Idag har den sortens jämförelser blivit så normaliserade i Sverige att dessa människor ständigt tvingas försvara sig och förklara den skillnad som sådana som Kaplan försöker sudda ut. Hans ministerpost har bidragit till att legitimera antisemitismen i Sverige.

Kanske kommer jag att sova lite bättre om nätterna nu. Sannolikt är jag inte ensam om det.

 

LÄS MER: Mehmet Kaplan: Jag lämnar inte mina värderingar

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.