Jonas Gardell, författare, komiker och medarbetare i Expressen Kultur. Foto: /All Over Press / /ALL OVER PRESSJonas Gardell, författare, komiker och medarbetare i Expressen Kultur. Foto: /All Over Press / /ALL OVER PRESS
Jonas Gardell, författare, komiker och medarbetare i Expressen Kultur. Foto: /All Over Press / /ALL OVER PRESS
Moderatledaren Anna Kinberg Batra efter sitt tal i Almedalen. Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅNModeratledaren Anna Kinberg Batra efter sitt tal i Almedalen. Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Moderatledaren Anna Kinberg Batra efter sitt tal i Almedalen. Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Monica Zetterlund i den klassiska "Gula hund"-sketchen där hon gestaltar en rom som sjunger om att "bli svensk".Monica Zetterlund i den klassiska "Gula hund"-sketchen där hon gestaltar en rom som sjunger om att "bli svensk".
Monica Zetterlund i den klassiska "Gula hund"-sketchen där hon gestaltar en rom som sjunger om att "bli svensk".
KD-ledaren Ebba Busch Thor talade framför en svensk flagga i Almedalen. Foto: Anna-Karin NilssonKD-ledaren Ebba Busch Thor talade framför en svensk flagga i Almedalen. Foto: Anna-Karin Nilsson
KD-ledaren Ebba Busch Thor talade framför en svensk flagga i Almedalen. Foto: Anna-Karin Nilsson

Vad är så svenskt med svenska värderingar?

Publicerad

I Almedalen har partiledare tävlat med varandra om att hylla "svenska värderingar".

Jonas Gardell undrar när arbeta och göra rätt för sig blev något specifikt svenskt.

Under den gångna Almedalsveckan har några av våra mest namnkunniga politiker tävlat om att hylla Sverige och det som kallas ”svenska värderingar”.

Det hela har inte så lite påmint om Hasse å Tages klassiska sketch ”Folkspillran” i "Gula hund", där ett antal romer ska lära sig om det svenska och i ett förhör på frågan ”Huru äro skåningarna?” anger det rätta svaret: ”Skåningarna äro feta, dryga och sävliga!” Och lite senare när Birgitta Andersson på frågan: ”Huru äro då negrerna?” svarar: ”Negern är en jovialisk typ och berättar gärna vitsar!” och Hasse Alfredson ilsket replikerar: ”Nej, det är göteborgarna!"

Så huru äro då svenskarne?

 

Sammanfattningsvis verkar det vara att svenskar arbetar, är rättskaffens, jämställda och toleranta mot HBTQ-personer.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra exempelvis menade att arbeta och göra rätt för sig är "svenska värderingar". Då kan jag inte låta bli att undra: menar hon då att till exempel norrmän, finnar eller tyskar är lata fuskare?

Och OM en tysk eller finne till nöds skulle jobba, har denne då anammat dessa ”svenska” värderingar? Det vore ju fantastiskt i så fall!

Det här med arbetsmoralen och det idoga strävandet brukar ju annars anses vara typiskt lutherskt, och i mina skolböcker var Martin Luther just tysk, men vad vet jag, kanske menar Kinberg Batra att Luther egentligen var svensk?

Delar förresten världens ledare Kinberg Batras syn att arbeta och göra rätt för sig är just SVENSKA värderingar? Har Obama varit på studiebesök?

Är Swedish values rentav ett begrepp världen över? Lite som Swedish massage och Swedish meatballs. Bara undrar.

 

Nu svarar någon säkert: ”dummer, Anna Kinberg Batra och de andra menar inte att de svenska värderingarna är exklusivt svenska”. Nähä, svarar jag då, men då är de ju rätt och slätt ”värderingar”. Inget annat.

Och om man med svenska värderingar snarare avser vår relativa jämställdhet och vår relativa tolerans mot HBTQ-personer måste man väl ändå invända att denna jämställdhet och tolerans ingalunda springer ur någon sorts "nationell egenskap” utan tvärtom är resultatet av en lång och tålmodig politisk kamp, oftast i motvind, utförda av kvinnor och HBTQ-personer, och det parti som just Anna Kinberg Batra företräder har varit rätt bra på att motarbeta sådana jämställdhets- och rättighetsreformer 1900-talet igenom.

Moderaterna vände exempelvis i HBTQ-frågan så sent som på 1990-talet i och med Reinfeldts och Kinberg Batras generation moderatpolitiker som glädjande nog intog en liberal i stället för konservativ hållning i dessa ämnen. Inte heller sossarna har för övrigt någon anledning att slå sig för bröstet i de här frågorna.

 

Det blir ett problem när man menar att värderingar som jämställdhet och tolerans är specifikt svenska, att de på något sätt ingår i en svensk tradition eller kulturskatt.

Dels för att det inte är sant, dels för att det inte finns några fri- och rättigheter som vunnits utan politisk kamp och personligt mod, och det finns inte heller några fri- och rättigheter som vi kommer att få behålla om vi tar dem för givna och inte är beredda att kämpa för dem.

Jag slår gärna vakt om dessa värderingar, jag förstår bara inte när och på vilket mystiskt vis de blev specifikt svenska.

En förväntning som ska ställas på nyanlända, liksom alla som bor i landet, är naturligtvis att man respekterar och följer svensk lag.

Att informera om regler, lagar och lära ut landets språk är givet, men det trodde jag man borde göra i varje land någon flyttar till, oavsett vilket det är.

 

Jag noterar också en aning förbluffad att samtliga de egenskaper som tillskrivs oss svenskar av politikerna är rejäla och positiva. Man skulle ju också kunna säga att det typiskt svenska är att vara blyg, fåordig, supa rätt ihärdigt emellanåt och inte tro att man är nån. Jag har emellertid inte hört någon av politikerna nämna just det.

Men jag antar att det är som Monica Zetterlund sjunger om svenskarna i ”romer”-sketchens avslutning:

”Det är en nåd att stilla bedja om

Att få bli så jävla bra som dom!”

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag