Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Utrensning

Karin Olsson: "Litteraturen tillhör också det minst existentiellt smärtsamma att hantera i den privata katalogiseringen. I mina 120 flyttkartonger saknas de viktigaste minnena: Mobilbilderna som jag tog på mitt nyfödda barn, men som jag aldrig orkade lägga över på en hårddisk."

Aldrig förr har vi så flitigt dokumenterat våra liv utan att ta hand om det vi verkligen vill bevara.

Karin Olsson inleder en artikelserie om vår samlade ångest över den kollektiva minnesförlusten.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Att vara eller icke vara. En fråga som vi till mans kanske hinner tänka allt för sällan på, då vi är upptagna med något annat: att spara eller icke spara.

Vid min flytt för några veckor sedan krävdes 120 flyttkartonger. Ändå hade jag rensat bort tre kartonger med cd-skivor och sju flyttlådor med böcker. Alla titlar som jag hade samlat på mig granskades i en hänsynslös urvalsprocess. Debattböckerna och självbiografierna utan klassikerstatus rensades bort utan pardon. Sara Lidmans "Gruva" - tummen upp! Pär Nuders "Stolt men inte nöjd" - tummen ner! Alla stora romaner fick nåd. Böcker med en personlig dedikation kom undan med blotta förskräckelsen.

Mest smärtsamt var att åka till Myrorna med LM Montgomerys "Anne på Grönkulla" och Maria Gripes "Skuggan över stenbänken". Böcker som jag älskat i bokslukaråldern. Men med Stockholms kvadratmeterpriser har man inte råd att vara sentimental. För att påbörja ett bibliotek av Myrdalska mått måste man transportera lådorna till Varberg.

Nu ligger stackars Nuder, som förvärvades från en stormarknads reaback kort efter boklanseringen, förmodligen i en loppishylla under lappen: "fyll en pappkasse för 40 kronor". Böcker har med branschens allt febrigare utgivning blivit en slit-och slängvara vilken som helst. Med det växande utbudet av digitalböcker kan man dessutom snart börja betrakta bokhyllor i hemmet som ren inredning.

Litteraturen tillhör också det minst existentiellt smärtsamma att hantera i den privata katalogiseringen. I mina 120 flyttkartonger saknas de viktigaste minnena: Mobilbilderna som jag tog på mitt nyfödda barn, men som jag aldrig orkade lägga över på en hårddisk. Det slår mig att jag inte tagit en enda högupplöst bild på min son på flera år.

Sanningen är att min generations kärleksbrev eller annan korrespondens aldrig kommer att läsas av våra barnbarn, eller publiceras av framtidens förläggare, då det gick upp i digital rök när alla övergav sina obskyra eposttjänster för Gmail.

Aldrig har vi levt i en tid då vi så flitigt har dokumenterat våra liv, men samtidigt brytt oss så lite om att spara det vi verkligen vill ha. Kom ihåg de högtidliga diabildsvisningarna, där även de misslyckade fotografierna bevarades och stolt visades upp. Nu lever vi i stället med våra minnen i ett ständigt flöde, som varar till den dag Instagram lägger ner.

Men den digitala minnesförlusten är inte bara en privat angelägenhet. Mobiliseringen av den arabiska våren i sociala medier kommer att vara svår att studera för forskare. Mycket är redan borta. Har eftervärlden tur kommer USA:s kongressbibliotek åtminstone att ha lagrat det som skrevs på Twitter, efter att biblioteket skrivit på ett leveransavtal med mikrobloggen. Och i Sverige tampas vi med en misslyckad e-pliktlag, som gör att Kungliga biblioteket tvingas använda sig av föråldrade metoder för att i bästa fall lyckas spara det mest nödvändiga på internet.

Samtidigt kräver de gamla arkiven med fysiska ting omvårdnad, kunskap och i många fall kostsam digitalisering för att överleva. Nyligen larmade Filminstitutet att den svenska filmskatten, med analoga kopior på över 2500 svenska långfilmer och 6000 kortfilmer om tio år kan ha gått förlorade om de inte scannas in digitalt. Kostnaden beräknas till 300 miljoner kronor. Vem ska betala? Och vad är värt att spara?

I Expressen Kulturs nya artikelserie - "Sparkrav" - gör vi en djupdykning i vår tids arkivariska dilemman. I morgon bidrar Anders Mildner med en artikel där han driver tesen att realtidskulturen håller på att förändra vår inställning till att samla på saker, och att det bara är ett problem för sådana som jag med ett ben i den gamla kulturen och ett i den nya. Kanske har han rätt.

På återvinningscentralen i Sätra utanför Stockholm en kylig lördagsförmiddag står bilarna, fullastade med skräp, i långa rader. Kraschade datorer, kasserade mobiler, böcker i drivor. Det är konsumtions- och dokumentationssamhällets ändstation, där allt mals ned och eldas upp. Vi orkar inte ta om det. I väg med skiten bara. Allt ska bort.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!