Utflippat och visionärt

Rasmus Fleischer.
Foto: Emil Nordin

Aase Berg om en deprimerande viktig essäsamling.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Jag gillar tapirer. De ser ut som missfoster av skumgummi och gömmer sig i vattenpölar när de blir rädda. Naivt nog öppnar jag Rasmus Fleischers bok för att vidareutveckla min tapirperversion. Jag tänker inte på att ordet är ett anagram, har heller ingen aning om att Fleischer ingått i en grupp som hette Tapirbyrån.

Å andra sidan är tapiren en trickster. Det vet Fleischer.

Essä- och artikelsamlingen "Tapirskrift" handlar om nätpolitik, offentlighet, marknad, arbetets ideologi, stadsplanering, kultur och andra samtidshistoriska uttryck.Till min egen förvåning befinner sig texterna faktiskt inte över huvudet på mig, jag lyckas hålla mulesnabeln över ytan. Trots ett innehåll nära nördfaktorn och ett språk som ibland känns onödigt akademiskt, råder inget tvivel om att detta är en viktig bok.

Texterna belyser den framtid som grundläggs nu. Fleischer kallar e-boken för anakronism, han analyserar hur hyperlänkarnas möjlighet till aktivt randomsurfande har ersatts av sökrutor och ständigt flöde, hur det akademiska forskningsspråket numera sitter i knät på sökmotorerna och hur spamrobotar kapprustar mot filtren. Över alltihop svävar förstås det allestädes närvarande Molnet, och längre fram i boken, Marknaden. Fleischers fråga: "Är privatsfärens kris i själva verket liberalismens kris?"

Bäst blir han kanske i de kortare, visionärt utflippade men ändå kyligt logiska texterna, som liknar reell science fiction. Till exempel när han plötsligt och osentimentalt avskaffar musiken som framtida konstform eftersom själva termen musik är en aktör i marknadens tjänst.

"Tapirskrift" är visserligen en djupt deprimerande bok, eftersom den ihärdigt skildrar hur guldlägen förvandlas till skitstormar, till exempel hur internets frihet och demokrati förvandlats till arena för massövervakning, högaktuellt just nu, förstås, när Sveriges regering har egen hackerbyrå.


Men samtidigt beskriver Fleischer förfallet så intrikat att själva kartläggningen ger hopp.

"Tapirskrift" får mig, på trickstervis, att tänka i tvärbanor.

Jag vet ännu inte riktigt hur jag ska hantera texternas samtidsanalys, blir rentav en aning rädd, var ska jag gömma mig?

Svar: ingenstans.

Det är som i det nätbaserade övervakningssamhälle Fleischer målar upp: "Tapirskrift" dränerar alla vattenpölar.


Aase Berg

kulturen@expressen.se


Rasmus Fleischer är medarbetare på Expressen Kultur. Därför recenseras hans bok av Aase Berg, författare och litteraturkritiker i Dagens Nyheter.

Sakprosa

Rasmus Fleischer

"Tapirskrift"

Axl books, 304 s.