Rasmus Fleischer. Foto: Emil Nordin
Rasmus Fleischer. Foto: Emil Nordin

Utflippat och visionärt

Publicerad

Aase Berg om en deprimerande viktig essäsamling.

Jag gillar tapirer. De ser ut som missfoster av skumgummi och gömmer sig i vattenpölar när de blir rädda. Naivt nog öppnar jag Rasmus Fleischers bok för att vidareutveckla min tapirperversion. Jag tänker inte på att ordet är ett anagram, har heller ingen aning om att Fleischer ingått i en grupp som hette Tapirbyrån.

Å andra sidan är tapiren en trickster. Det vet Fleischer.

Essä- och artikelsamlingen "Tapirskrift" handlar om nätpolitik, offentlighet, marknad, arbetets ideologi, stadsplanering, kultur och andra samtidshistoriska uttryck.

Till min egen förvåning befinner sig texterna faktiskt inte över huvudet på mig, jag lyckas hålla mulesnabeln över ytan. Trots ett innehåll nära nördfaktorn och ett språk som ibland känns onödigt akademiskt, råder inget tvivel om att detta är en viktig bok.

Texterna belyser den framtid som grundläggs nu. Fleischer kallar e-boken för anakronism, han analyserar hur hyperlänkarnas möjlighet till aktivt randomsurfande har ersatts av sökrutor och ständigt flöde, hur det akademiska forskningsspråket numera sitter i knät på sökmotorerna och hur spamrobotar kapprustar mot filtren. Över alltihop svävar förstås det allestädes närvarande Molnet, och längre fram i boken, Marknaden. Fleischers fråga: "Är privatsfärens kris i själva verket liberalismens kris?"

Bäst blir han kanske i de kortare, visionärt utflippade men ändå kyligt logiska texterna, som liknar reell science fiction. Till exempel när han plötsligt och osentimentalt avskaffar musiken som framtida konstform eftersom själva termen musik är en aktör i marknadens tjänst.

"Tapirskrift" är visserligen en djupt deprimerande bok, eftersom den ihärdigt skildrar hur guldlägen förvandlas till skitstormar, till exempel hur internets frihet och demokrati förvandlats till arena för massövervakning, högaktuellt just nu, förstås, när Sveriges regering har egen hackerbyrå.

 

Men samtidigt beskriver Fleischer förfallet så intrikat att själva kartläggningen ger hopp.

"Tapirskrift" får mig, på trickstervis, att tänka i tvärbanor.

Jag vet ännu inte riktigt hur jag ska hantera texternas samtidsanalys, blir rentav en aning rädd, var ska jag gömma mig?

Svar: ingenstans.

Det är som i det nätbaserade övervakningssamhälle Fleischer målar upp: "Tapirskrift" dränerar alla vattenpölar.

 

Aase Berg

kulturen@expressen.se

 

Rasmus Fleischer är medarbetare på Expressen Kultur. Därför recenseras hans bok av Aase Berg, författare och litteraturkritiker i Dagens Nyheter.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag