Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

UR-upprop: ”Vi vågar inte vara sjuka längre perioder”

Anna Charlotta Gunnarson, Musse Hasselvall och Alice Kassius Eggers är några som undertecknat uppropet.
Anna Charlotta Gunnarson. Foto: ATLAS
Musse Hasselvall. Foto: /IBL
Alice Kassius Eggers. Foto: Pressbild/Perquod

Nyligen gick SVT:s kulturfrilansare samman i ett upprop som hårt kritiserade arbetsvillkoren. 

Nu följer public service-kollegerna på UR efter och menar att UR är sämst i klassen på visstidsanställda.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

UPPROP | ARBETSVILLKOR. Vi har med stor igenkänning följt debatten kring de otrygga anställningarna på SVT. Lina Thomsgårds berättelse i ”Värvet” om hur hon fick välja mellan barn och arbete, Daniel Sjölins kritik i Expressen och Carin Hjulströms ord i GP. Deras mod och reaktionerna texterna väckt har fått oss att våga tro på en ny ordning. I Medievärlden ställer journalisten Malin Ekman frågan om public service inte borde föregå med gott exempel. Vi instämmer och förundras över hur skattefinansierad verksamhet, som dessutom är beroende av allmänhetens förtroende, år efter år fortsätter att missbruka visstidsanställningar, för att till varje pris undvika att ge sina medarbetare fast anställning.

För det är viktigt att slå fast att otryggheten inte bara gäller en specifik avdelning på SVT. Missbruket av visstidsanställningar och slit och släng-inställningen till medarbetare slår hårt mot en stor del av personalen på SVT, såväl som på SR och inte minst hos oss på UR.

Låt oss tala klarspråk: när det gäller visstidsanställningar är UR sämst i klassen. 

Ett unikt uppdrag

Enligt statistik från HR-avdelningen saknar 30 procent av medarbetarna fast anställning. På SVT är motsvarande siffra 25 procent, medan SR ligger lägre. Eftersom förekomsten av fasta anställningar ökar ju högre upp du kommer i hierarkin, betyder det att andelen personer med tidsbegränsade kontrakt är mycket större bland dem som står för kärnverksamheten, det vill säga de som producerar serier för tv, radio och sociala medier. Vi har på UR flera redaktioner som består av enstaka fastanställda och resten visstidsanställda, som i dag gör produktioner som funnits i flera år och som det inte finns några planer på att lägga ner.

UR har ett unikt uppdrag som kräver speciell kompetens: vi bedriver programverksamhet inom utbildningsområdet. De program som produceras måste, förutom att inbegripa viktiga public service-värden också skräddarsys för en pedagogisk kontext och förankras i skolans läroplaner och styrdokument. Programmen ska kunna användas, vara relevanta och attraktiva under lång tid, vilket ställer särskilt höga krav på kvalitet och pedagogiskt berättande. Det är därför särskilt ineffektivt för företaget att dribbla bort kompetens i form av visstidsanställningar. 

Svårt att ta banklån

Vi anser att det här är ett ansvarslöst sätt att handskas med skattepengar. En ständig rotation av visstidsanställda betyder att övriga medarbetare kontinuerligt behöver lägga arbetstid på att lära upp nyanställda, som efter några år försvinner från företaget och tar sin kompetens med sig. Den här bristen på kontinuitet leder i förlängningen till lägre kvalitet på våra produktioner.

Det är ett även ett oansvarigt sätt att hantera sina medarbetare. Många av oss har hunnit bli 30, en del av oss 40 och 50 år gamla och många har barn att försörja, men vi har fortfarande svårt att skriva under hyreskontrakt eller ta banklån eftersom vi saknar fast inkomst. De osäkra anställningarna gör att vi inte vågar framföra relevant kritik av rädsla för att uppfattas som krångliga. Vi vågar inte vara sjuka längre perioder och vi känner att vi ständigt måste prestera på topp, eftersom vi annars enkelt kan bli utbytta. Det förekommer också att medarbetare som vägras fast anställning i stället anställs som frilansare via produktionsbolag, vilket innebär att vi förväntas utföra samma jobb men inte får sitta på plats på UR med våra kolleger. De här är strukturer som skapar ett A och ett B-lag.

Varför säger vi inte upp oss och tar jobb någon annanstans?

En ytterligare aspekt är det faktum att medieföretagens personalpolitik skrämmer bort många från yrket. UR har ett uttalat mål att uppnå mer mångfald i sin personalstyrka, men vem vågar satsa på ett jobb inom medier i dag? Yrken som kräver flera års studier, men sällan leder till en fast anställning. Vi är övertygade om att de otrygga arbetsvillkoren gör att de som saknar akademisk bakgrund eller kontakter i branschen tvekar att satsa på journalistiken. De usla anställningsvillkoren är en bidragande orsak till att mediekåren är så homogen som den är.

Varför jobbar vi då här? Varför säger vi inte upp oss och tar jobb någon annanstans? 

För att vi älskar det vi gör. Vi tror på UR:s unika uppdrag och vi är stolta över våra produktioner. Och vi vet att public service kan bättre än så här.

Sofia Wadensjö Karén, vd för UR. Foto: MARIA ÖSTLIN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ [DOWNLOADED]

Wadensjö Karén ny vd

Mellan den här textens tillkomst och när du läser den har några av oss redan tvingats sluta, eftersom företaget inte vill ge oss en fast anställning och kollektivavtalets regler för hur länge vi får vara visstidsanställda har nåtts. För några av oss andra väntar samma öde inom de kommande veckorna. Och en sak kan vi vara säkra på, att så länge UR inte ändrar sin personalpolitik kommer vi alla den vägen vandra.

SVT, SR och UR är inga vinstdrivande företag, och tvärtemot vad många chefer verkar tro finns det ingen naturlag som säger att de måste bedriva den här sortens anställningspolitik där personalen delas upp i ett A- och ett B-lag. 

UR har en ny vd i Sofia Wadensjö Karén och i dagarna tillträder nya HR-chefen Mikael Haglund. Kan vi förvänta oss att de gör något åt det resursslöseri, gällande både skattepengar och medarbetares kompetens, som missbruket av visstidsanställningar utgör?Undertecknat av nuvarande och före detta visstidsanställda på UR:

Adam Samara

Aida Wondimu 

Alexander Sundström Barriento

Annika Thedvall

Anna Charlotta Gunnarson

Anki Dahl

Alice Kassius Eggers

Antonia Rodrigues da Silva

Amal Aziz

Aziza Dhaouadi

Cajsa Collin

Clara Ceder

Daniel Fallde

Emma Ikekwe

Erik Almgren

Fabian Begnert

Fabian Sturm

Fredrick Stewart Holm

Frida Fernqvist

Gustav Wirtén

Hanna Brolund

Helena Cot Martinez

Henrietta Rozenberg

Henrik Ahnborg

Henrik johansson

Isabella A Johanson

Jenny Bergman

Jesper Gimling Shaftoe

Joanna Korbutiak

Johanna Ställberg

Johanna Arnström

Johannes Berg

Johan Grundén

Josefiné Nettelbladt

Josefin Patzauer 

Kajsa Nilsson

Karin Adler

Karin Thorell 

Kicki Möller

Kristin Botås

Laila Lorion

Leydis Manso Aguilar

Linda Axelsson

Linda Jensen Kidane

Lina Zacharias

Linnea Widén

Lotten S Karlung

Lovisa Lamm Nordenskiöld

Maja Åström

Mariana Kasses

Marie Fjellborg

Micha Arlt

Mikael Carlsson

Musse Hasselvall

Mårten Ekman

Nichol von Schoenberg

Nicklas Vestermark 

Nur Tutal

Pasha Mirdehghani

Peter Osterberger 

Robin Krey Andersson

Sara From

Sara Håkansson

Simon Häggström

Theresa von Hofsten

Tomas Blideman

Tove Rosander

Ulrika Svensson

Ulrik Tylö