Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppslitande dödskamp i solen på Mallorca

Lena Ackebo. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / NATUR OCH KULTUR
"Darling Mona".
Nina Lekander. Foto: YLWA YNGVESSON

Lena Ackebo fortsätter att utforska systrarna Barbro och Monas inre liv.

Nina Lekander läser en uppgörelse i skuggan av ett dödsfall.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

LITTERATUR | RECENSION. Varför i all sin dar gör inte tecknarvirtuosen Lena Ackebo sina egna bokomslag? Det skulle vara skojigare än dem som har prytt ”Världens vackraste man”, ”Kära Barbro” och nu ”Darling Mona” – en fristående fortsättning på de bägge tidigare romanerna.

I vilket fall. Nu är det inte snobbiga lillasystern Barbro utan Mona, fyllda 64, som står i fokus. Som är så lycklig på Mallorca med sin charmiga engelsman Albert, ända tills … Barbro på Österlen meddelar sin snara ankomst. Inte nog med att systrarnas räliga mamma äntligen har dött, nu säger sig Barbro ha lämnat sin man Gustaf och funderar på att själv bosätta sig på Mallis. The horror!

Skuldkänslor

Ursäkta att jag använder ordet skaver, det skavde verkligen mycket under en period av svenska bokrecensioner. Men jag tycker att det tål att återtas i Ackebos fall. Det skaver, kliar och river något infernaliskt inne i Mona: inte nog med själva åldrandet (obs att det är en välgärning att berätta om kvinnor som är så pass ”årsrika”, banne mig inte så vanligt). 

Det ryms även en massa skuldkänslor som bottnar i det förflutna. Varför gav Mona aldrig sin kärleksfulla pappa en chans utan trodde på moderns skitsnack om densamme? Varför besökte hon inte sin snälla farmor?

Begravning i Stockholm

Barbro kommer till ön och är allmänt besvärlig. Monas exmake Torbjörn ringer och tjatar på sin ”lilla gumman”, kan hon inte återvända till honom? Så är det ju den förestående begravningen i Stockholm, och arv och döstädning och andra knöligheter.

Och som det grälas och gnabbas i denna dialogtäta bok, det gör Ackebo bra. Hon skulle gärna få rita en perstorpsplatta ”som gav ifrån sig ett hårt ihåligt ljud när man satte ner ett glas mot det” till nästa bok.

 

LÄS MER – Lena Ackebos Barbro är fisförnäm och skitjobbig

 

ROMAN

LENA ACKEBO

Darling Mona

Natur & Kultur, 222 s.

 

Nina Lekander är författare och medarbetare på Expressens kultursida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!