Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppdrag räddning

Sveriges riksdag. Foto: Martina Huber

Mediemakt: Nils Funcke vill rädda Riksdag & Departement.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Under förra året antog regeringen 122 direktiv, tog emot 97 offentliga utredningar och otaliga remissvar. Beslutkedjan mynnade ut i 152 propositioner. Skarpa förslag som bygger samhället.

Men bevakningen av sakpolitiken minskar medan skildringarna av maktspelet ökar. Det är endast Sveriges kanske torraste tidskrift som systematiskt läser, nyhetsvärderar och publicerar uppgifter om alla, säger alla, förslag.

Tidningen Riksdag & Departement är en trotjänare med rötterna i ett statligt informationsblad som regeringen startade 1939. I dag har R&D en ägare, riksdagen, som inte vill äga. Riksdagsstyrelsen vill heller inte sälja utan föreslår att riksdagen ska besluta om nedläggning.

 

Låt oss skala bort argumentet att tidningen kostar för mycket, omkring fem miljoner per år. Det är nålpengar jämfört med anslaget till public serviceföretagen, 2014 får SVT, SR och UR tillsammans 7,6 miljarder kronor. Argumentet att uppgifterna i R&D finns på nätet må vara sant. Men det unika är att tidningen ger en samlad bild av besluten i ett alltmer fragmentiserat medielandskap där allt fler ägnar allt mer tid åt futiliteter.

R&D är en public service-verksamhet och borde även formellt ingå i public service-familjen. Att låta den bli en del av till exempel Sveriges Radio skulle öppna journalistiska möjligheter.

Riksdagsledamöter, tjänstemän, forskare och journalister skulle få behålla ett arbetsredskap, samt allmänheten en viktig informationskälla.

 

Nils Funcke

kulturen@expressen.se

 

Nils Funcke var ansvarig utgivare för Riksdag & Departement 2006-2009.