Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chatboten ska bara vara ett komplement

Chatboten Chatpal ska ge tidigt stöd till unga.
Foto: isabell Höjman/TT NYHETSBYRÅN

Chatboten som utarbetas vid Luleå tekniska universitet ska ge tidigt stöd till unga som är i behov av stöd.

Forskarna bemöter Helena Granström kritik.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

REPLIK. Det tvärvetenskapliga forsknings- och utvecklingsprojekt Chatpal har fått stor uppmärksamhet, vilket vi tycker är roligt. Projektet verkar beröra. Vi vill därför, kortfattat, möta den kritik som riktats mot det av Helena Granström.

Oavsett vad man tycker om det är AI-teknologin här – i Chatpal-projektet tar vi vara på möjligheten att vara med och påverka utvecklingen av den. Vi vill säkerställa att de som berörs blir reella medskapare i processen. Med en explorativ ansats kommer vi, tillsammans med berörda unga och verksamheter, att undersöka om och i så fall hur AI potentiellt skulle kunna vara till hjälp. 

Vi har inte en agenda att ersätta människa med maskin, inte heller att AI nödvändigtvis är bra eller positivt för målgruppen unga, verksamheterna och de välfärdsprofessionella som jobbar där. Vidare, om Chatpal testas av användare och bedöms fungera bra, kan den komma att bli ett komplement till – inte en ersättare av – kontakt med personal inom hälso- och sjukvården.

Projektet, som givetvis etikprövas, har formulerats tillsammans med brukarorganisationer, patientorganisationer och personal i en region, liksom en länsövergripande intresseorganisation för kommuner. Projekt är också en fortsättning på tidigare forskningsprojekt som handlade om ungas hälsa, även där i samarbete med berörda aktörer.

Det här är ett sätt att fånga upp dem.

Vi upprepar det vi tidigare tydligt uttryckt: ”Chatpal ska ge tidigt stöd till unga som är i behov av att prata med någon om hur de mår. Den ersätter inte befintliga tjänster inom vården, utan kompletterar dem. En förhoppning är att minska antalet unga som behöver bli patienter. Vi vet att tidiga insatser är mycket viktiga för unga som är i riskzonen för psykisk ohälsa och det här är ett sätt att fånga upp dem. Får man via Chatpal signaler om allvarlig ohälsa ska detta snabbt slussas vidare till rätt instans inom vården. Säkerheten är a och o.”


Av Karolina Parding, professor i arbetsvetenskap, Catrine Kostenius, professor i hälsovetenskap och Marcus Liwicki, professor i maskininlärning. Samtliga vid Luleå tekniska universitet.