Vi som kan lyssna får veta allas såriga hemligheter

Foto: Rabén & Sjögren
Kajsa Gordan.
Foto: Kajsa Göransson / Rabén & Sjögren
Therese Bohman.

Allt möjligt hemskt väller fram ur dina vänners inre om du ger dem ditt förtroende.

Therese Bohman känner igen sig i Kajsa Gordans roman om en tigande lyssnare.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. I högstadiet var jag den som lyssnade. På rasterna satt jag ofta på en bänk med en klasskamrat som berättade om sin olyckliga förälskelse i någon i 9C. En gång sa en kompis till mig att jag var så bra att prata med. Det var jag nog. Själv berättade jag ingenting för någon annan än min dagbok.

Därför kan jag verkligen relatera till Corinne i Kajsa Gordans ”Hon vet allt om oss”: När högstadiet börjar har hon bytt skola och snabbt fått fyra nya kompisar. Tillsammans börjar de hänga i skolkuratorns övergivna rum i en del av skolan som är avstängd för renovering. Det är som att miljön inbjuder till förtrolighet, och snart tar Corinne emot sina kompisar en och en för ”rumstid”, där de berättar sina innersta hemligheter för henne. Själv berättar Corinne ingenting.

Delar av boken känns lite mekaniska

För givetvis har hon också en hemlighet: Att anledningen till att hon bytt skola är att hennes mamma har dött, och att hon inte vill att alla ska veta det och behandla henne annorlunda. Istället lyssnar hon på vännerna och deras berättelser, som handlar om övergrepp, alkoholism, barnfattigdom, frånvarande föräldrar och skoltrötthet. Dessutom avhandlas vänskap, kärlek och ensamhet, samtidigt som klass hela tiden är en närvarande faktor. 

Ja, ”Hon vet allt om oss” famnar sannerligen efter mycket. Ibland tycker jag att den gör det på bekostnad av den konstnärliga gestaltningen: delar av boken känns lite mekaniska, som att de måste avhandlas för att så många tonårsproblem som möjligt ska hinna rymmas.

Man blir självupptagen och distanserad

Samtidigt skildrar Gordan känsligt vad en hemlighet gör med en människa. Man döljer den som ett skamligt lyte, man blir självupptagen och distanserad från omvärlden. Och bokens själva premiss – att ha en frizon, att ha någon att känna förtroende för, som lyssnar utan att döma – är kittlande

Mitt högstadiejag hade behövt en Corinne. Och hade dessutom antagligen mått bra av att ta till sig bokens sensmoral: Att förtroenden bör vara ömsesidiga. 


KAPITELBOK

KAJSA GORDAN

Hon vet allt om oss

Rabén & Sjögren, 236 s.

Ålder 9+


Therese Bohman är författare och medarbetare på Expressens kultursida.