Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi behöver Margaux Dietz erotiska roman

Influencern Margaux Dietz ska släppa en erotisk roman.
Foto: ALI LORESTANI / TT NYHETSBYRÅN
Johanna Schreiber.

Att ungdomar läser allt mindre har försvårat deras utforskande av den egna sexualiteten. 

Johanna Schreiber hoppas att influencern Margaux Dietz erotiska roman kan få dem att välja litteratur framför Pornhub.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Det finns givetvis massor av problem med att tonåringars läsning minskar. Ett av dem är att de inte möter sexskildringar i litteraturen i samma utsträckning som tidigare. Tur då, att en av Sveriges största influencers har bestämt sig för att släppa en erotisk roman.

”Jag känner att det finns ett hål i det litterära utbudet när det kommer till erotiska och igenkännande berättelser skrivna av kvinnor för kvinnor”, säger Margaux Dietz i ett pressmeddelande.

Dietz känsla stämmer inte riktigt överens med förlagsbranschens bild av att det just nu finns en överutgivning inom erotik och romance.

Men! Det betyder inte att romanen inte behövs. Margaux Dietz skriver inte själv, utan har tagit hjälp av den erfarna manusförfattaren Christin Magdu. Jag har inte läst en rad i romanen, men vågar ändå påstå att det aldrig har behövts en erotisk roman skriven av en influencer med ung publik så mycket som det gör just nu.

Att läsa erotiskt laddade berättelser är ett utmärkt sätt att utforska sin sexualitet. Det ger läsaren möjlighet att fokusera på känsla och tanke i stället för det visuella. Oavsett hur begåvad en författare är när det gäller gestaltning tvingas läsaren använda sig egen fantasi för att få en bild av hur kroppar ser ut, hur länge sexakten pågår och annat som kan skapa prestationsångest och låsningar i utforskandet av den egna sexualiteten.

Margaux Dietz på Expressens scen under Bokmässan 2019.
Foto: HANNA BRUNLÖF

I en studie gjord vid Linköpings universitet 2018 svarade varannan 18-årig tjej att hon någon gång tittat på porr. Var fjärde kille som deltog i undersökningen tittade på porr varje dag. Det är visserligen en myt att 30 procent av internet består av porr. Men där finns tillräckligt mycket dåliga sexvideos för att ge den mest grundade, självständigt tänkande tonåring en felaktig bild av hur ett sexuellt möte ska gå till för att de som deltar ska gå därifrån nöjda och glada.

Margaux Dietz roman verkar visserligen rikta sig till kvinnor i hennes egen ålder snarare än till en tonårig publik. Men det var knappast några 70-talister som brydde sig om att ”Hollywoodfruar” var en ”vuxenbok”. 80-talisterna bläddrade sönder Mats Wahls ”Vinterviken” och snodde åt sig Denise Rudbergs ”Väninnan” ur mammas bokhylla. 90-talisterna, som växte upp under Pirate bay-eran, plöjde trots detta de ekivoka ”Gossip Girl”-böckerna. I förlagsbranschen är det en vedertagen sanning att barn och tonåringar läser ”uppåt” i åldrarna, särskilt när de vill läsa om sex och relationer. 12-åringar läser böcker skrivna för 15-åringar, 14-åringar läser böcker skrivna för unga vuxna.

Utbudet från svenska ungdomsboksförfattare är ganska glest när det gäller böcker som innehåller sexuella möten som inte är en dold sexualkunskapslektion. Jag är själv medskyldig till att skapa den här trenden i egenskap av ungdomsboksförfattare.

Det blir som att stå och vråla åt en vegan att hon borde äta mer grönsaker.

Det är jättebra och fint att dagens ungdomsboksförfattare vill sprida goda värderingar. Att ge ut fackböcker om sex och samlevnad för tonåringar är även det behjärtansvärt. Men de som är barn och unga vuxna i dag har vuxit upp i ett samhälle där samkönade äktenskap är en självklarhet, där metoo varit en del av medierapporteringen de senaste två åren och har en outsinlig tillgång till tv-serier där vuxna pratar om sex, eller har sex. De behöver inte bli informerade om att ”det är okej att vara gay”, att sex inte behöver innehålla penetration eller få en lektion i var klitoris sitter. 

Det blir som att stå och vråla åt en vegan att hon borde äta mer grönsaker.

När Margaux Dietz redovisade sin Instagram-statistik för tre år sen var drygt 50 procent av följarna 24 år eller yngre. Eftersom Youtube är ett större medium än Instagram bland tonåringar går det att anta att en ännu större andel av hennes följare där befinner sig i tonåren. Och tonåringar står inte längre i en bokhandel och läser baksidestexter. 

De ser på Instagram eller Youtube att deras favoritinfluencer släpper en bok. Sen beställer de boken på nätet. Oavsett om det är influencern själv som skrivit boken. Huruvida detta är ett problem eller inte lämnar jag åt andra att diskutera, men jag gissar att vi åtminstone är överens om det är bättre att tonåringar läser böcker än att de tittar på porr.

Manusförfattaren Christine Magdu var en av hjärnorna bakom den kultförklarade SVT-serien ”Andra avenyn”, och den efterföljande spinoffen ”Riverside”, som båda hade en ung publik. Förhoppningsvis kan hon hjälpa Dietz att ge en hel generation tonårstjejer ett vettigt alternativ till Pornhub.


Av Johanna Schreiber

Johanna Schreiber är journalist och författare. Hon är aktuell med romanen ”Mellan raderna”.Lyssna på ”Lägg ut”

https://embed.radioplay.io?id=82032&country_iso=se

En podcast om journalistik och medieveckan – av Expressens kulturchef Karin Olsson och redaktionschef Magnus Alselind. Varje fredag med en spännande gäst.