Väntan på att hämtas från föris blir magisk

Emma Virke.
Foto: Stefan Tell. / Lilla Piratförlaget
Joanna Hellgren.
Foto: Privat. / Lilla piratförlaget
Therese Bohman.

”Min mamma är snabbare än din!” kretsar kring väntan att bli hämtad från förskolan.

Therese Bohman njuter av ett lyckat samarbete mellan Emma Virke och Joanna Hellgren.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Fast det var många år sedan minns jag fortfarande precis hur det var att vänta på att bli hämtad. Jag gick aldrig på förskola utan hos en dagmamma, där jag verkligen trivdes. Ändå var det en speciell känsla som infann sig på eftermiddagarna, när andra barns föräldrar dök upp och mina dröjde. 

”Min mamma är snabbare än din!”.

Ett slags limbo, där energin att hitta på nya aktiviteter sinat och allt som återstod var planlös väntan, lystrande efter ljudet från just min familjs Volvo 240 (som jag lärt mig skilja från andra bilars ljud), rasslandet av steg på grusgången. 

För ett barn kan denna icke-stund också vara djupt existentiell. En latent oro över att ingen kommer att dyka upp kan hänga som en skugga över eftermiddagen. Först oformulerad, med stigande ålder baserad på diverse katastrofscenarier man insamlat och som skulle kunna inträffa på vägen från jobbet till hämtningen.

I Emma Virkes och Joanna Hellgrens ”Min mamma är snabbare än din!” är det just denna del av dagen som utgör grund för berättelsen. På en förskola väntar två flickor på att deras mammor ska dyka upp, och med näsorna tryckta mot fönstret i kapprummet fantiserar de ihop en historia om mammornas färd till förskolan. Vem kommer först? Och vad händer på vägen?

En hel del, visar det sig. Flickornas djärva mammor inte bara springer och cyklar snabbt, de åker buss, båt, taxi och moped, dyker och simmar, bråkar med en haj och flyger med ett paraply. Omvärlden ställer bokstavligen hinder i deras väg, men de är modiga, handlingskraftiga och påhittiga.

Vem skulle inte anstränga sig till det yttersta om det var vad som krävdes för att ta sig till hämtningen?

Fantasin om vägen till förskolan som en hinderbana för föräldrarna är både rolig och vacker. Barnen har en rörande tilltro till att de vuxna skulle utsätta sig för oändliga prövningar för deras skull. Och som vuxen läsare känner man att även om historien är osannolik, så är den också sann: Vem skulle inte anstränga sig till det yttersta om det var vad som krävdes för att ta sig till hämtningen?

Emma Virke har tidigare både skrivit och illustrerat en rad barnböcker, som populära ”En sur citron” och Augustprisnominerade ”Kom dagen, kom natten”. Samarbetet med illustratören Joanna Hellgren är dock nytt, och lyckat: hennes bilder är lika fartfyllda som texten, och vissa sidor går att fälla ut för att maxa det actionfyllda händelseförloppet.

”Min mamma är snabbare än din!” är både spännande och djupt rotad i vardagen. Dessutom tar den lyhört en förbisedd men laddad stund i barnets tillvaro och gör den till ett rum för fantasin. 

Och när mammorna efter sin strapatsrika färd tagit sig genom hela boken, anländer de till förskolan samtidigt. De var precis lika snabba. Och dagen kan fortsätta med nästa moment: att gå hem tillsammans insvepta i en trygg känsla av att ordningen liksom är återställd. 


BILDERBOK

EMMA VIRKE (TEXT)
JOANNA HELLGREN (BILD)

Min mamma är snabbare än din!

Lilla Piratförlaget, 38 s.


Therese Bohman är kritiker på Expressens kultursida.Lyssna på Expressen nya mediepodd

https://embed.radioplay.io?id=83893&country_iso=se

Expressens kulturchef Karin Olsson och redaktionschef Magnus Alselind tar er med bakom kulisserna i medievärlden och fångar upp snackisarna. Varje vecka med en spännande gäst.