Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vad gör dessa fårskallar så fruktansvärt roliga?

Inlagebild från ”Bu och Bä och stackars Bo”.
Foto: Illustration Olof Landström / Rabén & Sjögren
Inlagebild från ”Bu och Bä och stackars Bo”.
Foto: Illustration Olof Landström / Rabén & Sjögren
Olof och Lena Landström.
Foto: Ulla Montan / Rabén & Sjögren
Margareta Sörenson.
Foto: EXPRESSEN / MIKAEL SJÖBERG

Bilderboksserien om Bu och Bä av Lena och Olof Landström har under åren blivit både barnens och bibliotekens favorit.

Margareta Sörenson läser nytillskottet ”Bu och Bä och stackars Bo” och försöker komma underfund med deras framgångsrika humor.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Det tål att grubblas på varför böckerna om människolammen Bu och Bä är så roliga. De sex små kvadratiska Bu-och-Bä-böckerna är en av barnbibliotekets stöttepelare, alltid lika knepigt nollställda. Som rosen på tårtan tronar dock ”Bu och Bä får besök” (2006) i lite större format. Den är om möjligt ännu roligare än de andra och ett slags syskon till Jan Lööfs klassiker ”Sagan om det röda äpplet” från 1970-talet. En elegant sammanhållen tråd löper genom verkets stillsamma dramatik, omläsning belönas med nya upptäckter i bilderna.

Fåraktigheten i bild förstås, den är rolig. Och den till synes händelselösa berättelsen som tar ny och oväntad vändning, vilken de troskyldiga lammen med pokerface accepterar. Kanske är de små lammen ett slags karikatyr av barn? Jag samlar min lilla referensgrupp och husets samlade Bu och Bä-böcker kånkas ner från vinden. Vi djupdyker. Läser och läser om. Efter fyra bejublade omläsningar av ”Bu och Bä får besök” testar jag frågan igen: vad är det som är så komiskt med Bu och Bä?

Benen, säger bokcirkelns tioåring. Det har hon ju rätt i: humorn liksom vilar på de patetiskt magra små benen som bär upp en kropp och en rätt stor fårskalle. En medläsare, sex år, tar ett annat grepp: jag är Bä, deklarerar hon. Bä är smartast!

Några föräldrar syns inte till, men Bu och Bä är alltid tipptopp utrustade med regnrockar, sydväst, nattskjortor.

Själv har jag alltid haft svårt att se vem som är Bu och vem som är Bä. Men en uppmärksam sexåring missar inte Bäs frisyr med hårband i ullkrullet. Hon har ju kjol! Och hon är smart, hittar kreativa lösningar, tar ofta ledningen. 

Den nya ”Bu och Bä och stackars Bo” är också utmärkt. Men den brädar inte ”Bu och Bä får besök”, där en enfaldig katt klättrar upp i ett träd och inte törs ta sig ner. För den fick Lena och Olof Landström Expressens barnbokspris Heffaklumpen, sannerligen ingen tillfällighet. I nya boken cyklar Bu och Bä med sina små spinkiga ben till goda vännen Bo, som har en ny, elegant cykel. Men han är förkyld och får inte gå ut, och Bu och Bä vill muntra upp honom. Så hur synd är det om Bo egentligen? 

Inlagebild från ”Bu och Bä och stackars Bo”.
Foto: Illustration Olof Landström / Rabén & Sjögren

Inget händer och allt händer. I Bu och Bäs värld finns knappt några andra levande varelser. Några föräldrar syns inte till, men Bu och Bä är alltid tipptopp utrustade med regnrockar, sydväst, nattskjortor. I köket finns allt som behövs för att bre mackor.

Bilderna är tömda på oväsentligheter, de har en koncentration som styr läsarens blick till de små lammens frågande uppsyn. Enkla, rena bilder och korta punchline-liknande textrader. Lena och Olof Landström har skapat en lång rad böcker tillsammans, Olof Landström har illustrerat många andra författare och dessutom gjort animerade filmer, som ”Farbrorn som inte ville va’ stor”, den finns att avnjuta på nätet. Rörliga bilder, men ändå en makalös studie i långsam komik. Som Bu och Bä. 


BILDERBOK

LENA OCH OLOF LANDSTRÖM

Bu och Bä och stackars Bo

Ålder 3+

Rabén & Sjögren, 48 s.


Margareta Sörenson är kritiker på Expressen Kultur.


Lyssna på Expressens mediepodd ”Lägg ut”

https://embed.radioplay.io?id=85450&country_iso=se

PAPARAZZI. Dominika Peczynski gästar Expressen mediepodd och pratar om Stoppa Pressarna, Bolibompadrakens ”knarkiga fnitter” och TV4:s censur av megahiten.