Bebisglädje. Foto: Illustration: Stina Wirsén.Bebisglädje. Foto: Illustration: Stina Wirsén.
Bebisglädje. Foto: Illustration: Stina Wirsén.
Ur "Du.Dikter för nyfödingar". Foto: Illustration: STINA WIRSÉNUr "Du.Dikter för nyfödingar". Foto: Illustration: STINA WIRSÉN
Ur "Du.Dikter för nyfödingar". Foto: Illustration: STINA WIRSÉN
Harmoni. Foto: Illustration Stina Wirsén.Harmoni. Foto: Illustration Stina Wirsén.
Harmoni. Foto: Illustration Stina Wirsén.

Vacker bilderbok som trampar fostervatten

Publicerad

Stina Wirsén låter lyckan över den nyfödda blomma ut i en bebislyrisk diktsamling men Isa Andersson tycker att det blir lite för sött.

Stina Wirsén är en mästare på att fånga knepiga situationer och svåra känslor med hjälp av enkel och sparsmakad berättarteknik, lekande lätt penna och signifikanta tuschfigurer. Hennes uppmärksammade Vem-böcker är en genialisk promenad i barnens värld, där till synes små händelser blir stora, och där solkig vardagsdramatik, problemfamiljer och motstridiga känslor samsas på scenen. 

Moraliserande tendenser och tillrättalagda storys gör sig icke besvär. Just därför jag blir lite besviken på hennes nytillskott ”Du. Dikter för nyfödingar”, som utger sig för att vara en poesibok för bebisar, men framför allt är en studie i moderskärlekens ändlösa, gränslösa universum.

Här flyter vackra, mjuka akvareller lätt över boksidorna i sällskap av enkla tuschteckningar som på pricken fångar uttrycket hos det lilla ammande och jollrande barnet och dess olika utvecklingsfaser. Såväl dikt som motiv rör sig från gravidmagar och fostergroddar på första ultraljudsbilden till runda bröst, hungriga bebismunnar och barnets första steg. 

 

Wirséns kärleksfulla bebishyllning

Det är förstås fint. Och boken kan ses som en förlängning av Wirséns kärleksfulla bebishyllning ”Jag” som kom ut för ett par år sedan – en poetisk betraktelse över bebislivets olika skeden, fångade i korta sentenser och uttrycksfulla tuschteckningar. 

 

LÄS MER – Martina Montelius: Stina Wirsén kan vara bäst i landet

 

Men i ”Du. Dikter för nyfödingar” är berättarrösten mer specifik, det är den nyblivna, nyfrälsta, nyförälskade mammans. (Ja, papporna lyser med sin frånvaro.) Med ett obrutet kärleksfullt lugn, som riskerar att få alla stressade, neurotiska småbarnsföräldrar att känna sig alienerade, skanderar hon om och för sin nyfödda: 

”Nu, nu fick du tag i din fot! / Ja, passa på, sug på foten / medan den är len och mjuk / doftar sol och bebis / du är vår sol / vår bebis”. 

Här råder en sådan harmoni och stjärnklar sockersöt bebisglädje, att hela läsakten riskerar att trampa fostervatten. Poesin guppar runt i en varm, skyddande livmoder, som tar udden av spetsiga och spretiga känslor och intryck. Med undantag för några inslag av föräldraoro, vilar ett softat solsken över boksidorna. Beskrivningar av bebishudens små fjun, fotens mjuka krök, gurglingarna. Ögonen som fäster på något obestämt i fjärran. 

 

Ringen köpcentrum

Riktigt klaustrofobiskt blir det i dikten om Ringen köpcentrum, som i den föräldralediga södermammans ögon framstår som en skön tillflyktsort, och inte den kommersialismens högborg den är. Jag ryser av lika delar obehag och igenkänning vid raderna: 

”Jag ser Ringen köpcentrum / Ska vi gå in? / Där kan jag amma dig / Där får du en torr blöja / Där får jag en kaffe / Vad säger du? Låter det som en bra plan för dagen? / Du och jag / Och Ringen köpcentrum / I alla våra dagar”. 

 

LÄS MER - Isa Andersson: Backa teater går i barndom igen

 

Diktjaget söker intensivt efter orden som ska beskriva det stora, lilla livet. Självklart blir det banalt och navelskådande och vid första anblicken inte särskilt intressant. Men. Att få barn är så stort. Det är att bli någon annan, och någon annans. Det är att översköljas av det stora, abstrakta som kanske uttrycks bäst i det lilla, konkreta. Som en gurgling och bebisens nappatag om sin egen fot. 

 

Isa Andersson är medarbetare på Expressens kultursida.

Lyrik

Stina Wirsén

Du. Dikter för nyfödingar

Bonnier Carlsen

Ålder 0-3 år

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag