Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ulf Starks gnistrande avsked till livet

Foto: OLLE SPORRONG

Alma-pristagaren Kitty Crowther illustrerar Ulf Stark.

Margareta Sörenson läser "Rymlingarna" som nu ges ut postumt.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KAPITELBOK | RECENSION. Förra sommaren dog Ulf Stark, 72 år gammal, efter en kort tids sjukdom. Bland det sista han skrev var kapitelboken ”Rymlingarna”. Som vuxen läsare är det omöjligt att inte tänka sig att han skrev in sin egen sista väntan i berättelsen om en liten kille som lotsar sin bråkiga farfar till en sista ro. Där kan han sluta svära som en borstbindare.  Och tala vackert om längtan efter att få se sin älskade hustru igen. 

Återvände till Enskede

Ulf Stark återvände ofta i sina böcker till sin barndom och pojken Ulf i villan i Enskede. Här gör han det en sista gång. Uppgörelsen med pappa är sig lik, men humorn och poesin präglas av uppbrottets klarhet: stjärnorna liknas vid pärlsockret på bullarna som han får av vännen och bagaren Adam, hjälparen i projektet rymning med farfar.    

 

 

Barnens ordlösa förståelse av äldre människor är ett tema som Ulf Stark gestaltat med stor insikt. Mest känd är ”Kan du vissla Johanna”, som filmatiserad sänds på julafton i SVT.  I "Rymlingarna" är farfar en äkta sådan, ett före detta maskinbefäl som gormat och svurit över haven. Oceanerna är vida som skiljer denna dånande man från hans välanpassade son, tandläkaren. Och över vågorna surfar lilla Ulf, som till fullo förstår vad gamla farfar vill den tid han har kvar. Till sommarhuset igen. 

Äventyrlig strapats

Kitty Crowthers torra, liksom småfnuliga bilder bjuder sansat motstånd när tårarna funderar på att komma fram. Svarta skärgårdsöar, illröda höstlöv. Farfar och Ulf på en skärgårdsbåt. Undran i pojkens blick. Tar han livet av farfar med strapatserna?  

Men de klarar den steniga backen, hittar fotot av farmor i huset och allra bäst - en burk lingonsylt som hon kokat för längesen. Crowthers petiga bilder lyfter till magisk realism i höjd med texten. Adam är kanske en ängel, en hjälp från ovan. Strålglansen flödar smörgul kring hans fräkniga person i bagarmössa. Berättelsen om en fantastisk rymning kan läsas som en allegori för livets slutskede och döden. 

Ulf Starks författarskap är mycket omfattande och mycket älskat: ett stort humanistiskt livsverk för barn och unga läsare. Med "Rymlingarna" sätter han punkt så att pärlsockret gnistrar himmelskt stjärnklart. 

 

Kapitelbok

Ulf Stark

Rymlingarna

Illustrationer

Kitty Crowther

Lilla Piratförlaget

7+

 

Margareta Sörenson är kritiker på Expressens kultursida.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!