Annika From Borg och Jonna Ljunggren. Foto: Sven Wagelin-ChallisAnnika From Borg och Jonna Ljunggren. Foto: Sven Wagelin-Challis
Annika From Borg och Jonna Ljunggren. Foto: Sven Wagelin-Challis
Karin Olsson.Karin Olsson.
Karin Olsson.

Uggla löpte amok - startade framgångsrik flygskola

Publicerad

Karin Olsson ser Eva Lindströms "Min vän Lage" bli barnteater på Dockteatern Tittut.

RECENSION | BARNTEATER. Vem känner sig inte som en luggsliten uggla ibland, lätt desorienterad i det stickiga dagsljuset?

Författaren och illustratören Eva Lindströms bok om ugglan Lage som lämnat sitt hem på landsbygden i Småland för att komma till stan har blivit dockteater. 

Själva hantverket är oklanderligt och en njutning att uppleva. Dockorna och scenografin av Eva Grytt fångar Eva Lindströms särpräglade stil som illustratör, men ger samtidigt karaktärerna egen kropp och själ. Annika From Borg och Jonna Ljunggren lyckats med konststycket att själva bli osynliga, trots att de sjunger, flyger och fikar med dockorna. Leif Hultquists jazziga musik, med inslag av rapsång och blues, är också alldeles underbar och kongenial med föreställningen.

Spratteldockor far

"Min vän Lage" är en berättelse där värme och vänskap, paras med vemod och vånda. Lage har fått sparken från jobbet efter att ha löpt amok med en borrmaskin (riktigt läskig scen, faktiskt) och blir inte glad förrän han kommer på att han ska starta en flygskola. Flickan, hans nyfunna vän, hjälper honom att komma i gång. Halva kvarteret i staden verkar plötsligt sugna på en tillvaro med lite mer fart och fläkt. Spratteldockor far genom luften och barnen kiknar.

En pärla

Föreställningen handlar om uppbrott och att hitta nya gemenskaper, vilket också innebär fnurror på tråden. Berättelsen är lätt att följa och ganska traditionellt gestaltad. Kanske är det också en brist. Den där gränslösa magin som kan uppstå, som i den fortfarande aktuella föreställningen "Busiga händer" på samma teater, infinner sig inte riktigt. 

Trots det är "Min vän Lage" en pärla, som passar de flesta barn. Och deras föräldrar. Alla inflyttade från landsbygden till storstaden, som jag själv, har någon gång upplevt Lages känsla av rotlöshet. Men också glädjen över att finna en större värld, med nya kompisar, skönt gung och luft under fötterna.

 

Karin Olsson är kulturchef på Expressen.

 

LÄS MER - KARIN OLSSON: Skuggspel om teaterns magi på Dockteatern Tittut 

 

TEATER

Min vän Lage

Av Eva Lindström

Regissör Sven Wagelin-Challis

Dockor och Scenograf Eva Grytt

Scenografiassistent Lisa Kjellgren Almstig

Musik Leif Hultquist

Spelare: Annika From Borg och Jonna Ljunggren

Dockteatern Tittut, Stockholm

2-6 år, speltid 45 min

 

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag