Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uggla löpte amok - startade framgångsrik flygskola

Annika From Borg och Jonna Ljunggren. Foto: Sven Wagelin-Challis
Karin Olsson.

Karin Olsson ser Eva Lindströms "Min vän Lage" bli barnteater på Dockteatern Tittut.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | BARNTEATER. Vem känner sig inte som en luggsliten uggla ibland, lätt desorienterad i det stickiga dagsljuset?

Författaren och illustratören Eva Lindströms bok om ugglan Lage som lämnat sitt hem på landsbygden i Småland för att komma till stan har blivit dockteater. 

Själva hantverket är oklanderligt och en njutning att uppleva. Dockorna och scenografin av Eva Grytt fångar Eva Lindströms särpräglade stil som illustratör, men ger samtidigt karaktärerna egen kropp och själ. Annika From Borg och Jonna Ljunggren lyckats med konststycket att själva bli osynliga, trots att de sjunger, flyger och fikar med dockorna. Leif Hultquists jazziga musik, med inslag av rapsång och blues, är också alldeles underbar och kongenial med föreställningen.

Spratteldockor far

"Min vän Lage" är en berättelse där värme och vänskap, paras med vemod och vånda. Lage har fått sparken från jobbet efter att ha löpt amok med en borrmaskin (riktigt läskig scen, faktiskt) och blir inte glad förrän han kommer på att han ska starta en flygskola. Flickan, hans nyfunna vän, hjälper honom att komma i gång. Halva kvarteret i staden verkar plötsligt sugna på en tillvaro med lite mer fart och fläkt. Spratteldockor far genom luften och barnen kiknar.

En pärla

Föreställningen handlar om uppbrott och att hitta nya gemenskaper, vilket också innebär fnurror på tråden. Berättelsen är lätt att följa och ganska traditionellt gestaltad. Kanske är det också en brist. Den där gränslösa magin som kan uppstå, som i den fortfarande aktuella föreställningen "Busiga händer" på samma teater, infinner sig inte riktigt. 

Trots det är "Min vän Lage" en pärla, som passar de flesta barn. Och deras föräldrar. Alla inflyttade från landsbygden till storstaden, som jag själv, har någon gång upplevt Lages känsla av rotlöshet. Men också glädjen över att finna en större värld, med nya kompisar, skönt gung och luft under fötterna.

 

Karin Olsson är kulturchef på Expressen.

 

LÄS MER - KARIN OLSSON: Skuggspel om teaterns magi på Dockteatern Tittut 

 

TEATER

Min vän Lage

Av Eva Lindström

Regissör Sven Wagelin-Challis

Dockor och Scenograf Eva Grytt

Scenografiassistent Lisa Kjellgren Almstig

Musik Leif Hultquist

Spelare: Annika From Borg och Jonna Ljunggren

Dockteatern Tittut, Stockholm

2-6 år, speltid 45 min

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!