Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tufft vara talanglös tonåring i prestationssamhället

Cilla Jackert.Foto: Magnus Liam Karlsson.
Cilla Jackert.Foto: Magnus Liam Karlsson.

Cilla Jackerts senaste ungdomsroman handlar om att vara talanglös i prestationssamhället.

Gunnar Ardelius läser en nästan perfekt bok om en imperfekt tonåring.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

BÖCKER | RECENSION. I Cilla Jackerts nya mellanåldersbok ”F som i sämst” möter vi Jonna som är tolv år. Hon är sämst. Inte på det där charmigt avsigkomna viset som är vanligt i litteraturen när en ful ankunge blir en svan. Jonna är sämst på riktigt. 

Tyst och butter är hon och luktar dessutom svett. Jonna suger i skolan, har inte några vänner och bryr sig knappt om någonting förutom att ligga i sitt sunkiga rum och titta på Youtube medan hon proppar i sig dammigt godis.

Lägger fram deo

Föräldrarna är i grunden välmenande, pappan lagar äcklig vegetarisk mat och mamman lägger fram en deodorant när lukten av Jonna blir för frän. Men Jonnas brist på ambitioner börjar nu hota också dem och deras anseende. 

För i vårt prestationssamhälle blir den utan vare sig talang eller ambition ifrågasatt, klandrad och tillrättavisad. Speciellt om man snart är på väg in i tonåren. Varför är hon så här? Trots att Jonnas föräldrar och lärare vill henne väl lyser vanmakten och ilskan igenom. Varför försöker hon inte? Varför? 

Jonnas storasyster Miriam är däremot ett komplett A-barn. Har högsta betyg, spelar gitarr och luktar som en mango. Jonna hatar Miriam. Hon hatar sina uppblåsta föräldrar. 

Vuxenvärldens absurditeter

Med förpubertetens skeva skärpa genomskådar Jonna sin syster samt vuxenvärldens och läroplanernas absurditeter. Hon sågar allt som kommer i hennes väg.  Även sig själv med skoningslöshet. Tillvaron blir för Jonna syrefattig och unken som i en ostkupa.

Jackert är en erfaren berättare och mejslar fram en fin balans mellan Jonnas inre dialog och den yttre världens oförstående. Mitt i sin sopighet stiger Jonna fram som en oavbrutet fascinerande och dråplig karaktär. Ibland önskar jag att boken inte till punkt och pricka följde den omsorgsfullt tecknade dramatiska kurvan, utan att den likt Jonna själv vågat vara lite mer udda och opolerad. Boken är till skillnad från Jonna ganska perfekt.

Våld mot systern

Men när Jonna börjar utföra drastiska och stundom våldsamma handlingar mot sin syster och andra utan att hon riktigt begriper varför själv, minns jag hur det var. Min oförmåga att som tolv-trettonåring försöka svara på frågan varför. ”Varför snattade du?” ”Varför gick du inne i tunnelbanetunneln?” ”Varför röker du?” Precis som Jonna var jag helt tyst medan det snurrade i bollen. Orden fanns där någonstans men de funkade inte, rörde sig inte i riktning mot munnen. Eller som Jonna själv beskriver det: 

”Min hjärna kändes mest som en studsmatta, där alla tankar studsade omkring lite hur som helst. Tills någon tanke ramlade ner och bröt benet.”

 

Roman

Cilla Jackert

F som i sämst

Rabén & Sjögren

Ålder 9+

 

Av Gunnar Ardelius

Gunnar Ardelius är författare och kritiker på Expressens kultursida. Hans senaste bok är ”Tjuren från Solna”.