Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Träffar mitt i prick

Dockteater utan pekpinnar.
Foto: Love Lannér

Jens Liljestrand blir förtjust redan i foajén på Dockteatern Tittut.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Makt är ett ämne som tilltalar alla människor men kanske småbarn i synnerhet, då deras möjlighet att själva kontrollera sina liv är i hög grad begränsade. "Petras prick", Maria Nilsson Thores fina bilderbok (Augustnominerad 2011) om geparden som en dag förlorar en av sina prickar, är en utmärkt behandling av eviga frågor om lojalitet kontra oberoende.

När Dockteatern Tittut nu än en gång sätter upp en konstnärligt högkvalitativ föreställning för de allra minsta, lyckas de med små medel gestalta en gullig gepards existentiella ångest när pricken hon tagit för given plötsligt vill leva ett eget liv. Lisa Kjellgren och Karin Tillberg blåser liv i tygdjuret, får henne att hoppa, stelna, kränga och krumbukta sig så att barnen kiknar av skratt.


Med Leif Hultqvists musik ges uppsättningen också en vacker, lyrisk inramning som kontrasterar väl mot den dråpliga handlingen. Ing-Mari Tiréns regi tar vara på det melankoliska och längtansfulla i berättelsen, utmynnande i ett budskap (utan pekpinnar) om att vänskap och trofasthet också innebär ömsesidig frihet. Pricken kommer tillbaka för att den vill det och det är som det ska.

Alldeles bortsett från den höga ambitionen i Tittuts lovordade uppsättningar, kan man konstatera att lokalen och inredningen förtjänar en egen recension. Foajén är en underbar blandning av kafé, utställning och lekrum, väl värd utflykten till Zinkensdamm.

Dockteater

Petras prick

Efter Maria Nilsson Thore

Regi Ing-Mari Tirén

Dockteatern Tittut, Stockholm

Ålder 2-6 år