Dockteater utan pekpinnar. Foto: Love Lannér
Dockteater utan pekpinnar. Foto: Love Lannér

Träffar mitt i prick

Publicerad

Jens Liljestrand blir förtjust redan i foajén på Dockteatern Tittut.

Makt är ett ämne som tilltalar alla människor men kanske småbarn i synnerhet, då deras möjlighet att själva kontrollera sina liv är i hög grad begränsade. "Petras prick", Maria Nilsson Thores fina bilderbok (Augustnominerad 2011) om geparden som en dag förlorar en av sina prickar, är en utmärkt behandling av eviga frågor om lojalitet kontra oberoende.

När Dockteatern Tittut nu än en gång sätter upp en konstnärligt högkvalitativ föreställning för de allra minsta, lyckas de med små medel gestalta en gullig gepards existentiella ångest när pricken hon tagit för given plötsligt vill leva ett eget liv. Lisa Kjellgren och Karin Tillberg blåser liv i tygdjuret, får henne att hoppa, stelna, kränga och krumbukta sig så att barnen kiknar av skratt.

 

Med Leif Hultqvists musik ges uppsättningen också en vacker, lyrisk inramning som kontrasterar väl mot den dråpliga handlingen. Ing-Mari Tiréns regi tar vara på det melankoliska och längtansfulla i berättelsen, utmynnande i ett budskap (utan pekpinnar) om att vänskap och trofasthet också innebär ömsesidig frihet. Pricken kommer tillbaka för att den vill det och det är som det ska.

Alldeles bortsett från den höga ambitionen i Tittuts lovordade uppsättningar, kan man konstatera att lokalen och inredningen förtjänar en egen recension. Foajén är en underbar blandning av kafé, utställning och lekrum, väl värd utflykten till Zinkensdamm.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag