TikTokarna rasar när SVT raderar deras spel

En hel nostalgivärld av spel på SVT försvinner.
Anna Gullberg.
Foto: Emelie Langer Strömberg / Studio Langer

Anna Gullberg om nedläggningen av Barnkanalens spel som får fansen att organisera sig.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

MEDIEDEBATT. Nostalgi har varit knepet som fångat publiken det förlorade kulturåret 2020. Inte så konstigt – vi behöver alla något välbekant och tryggt när världen gungar.

Gammelmyset har följaktligen fått ta stor plats i tablån hos SVT: ”Gäster med gester”, ”Skärgårdsdoktorn”, och en radda andra antikverade program som tidsfördriv i hemmafängelset. Satsningen på nostalgi ”ska bidra till mindre tristess, mer upplevelser och på så sätt skapa en viktig effekt – mindre rörelser ute i samhället hos den äldre publiken”, enligt SVT:s mediedirektör Jan Helin.

Därför blir det extra underligt att SVT väljer att genomföra en smärre slakt av utbudet mitt i pandemin. Det rör ingen röststark grupp, det är bara våra ungas nostalgi som SVT fimpar.

På tisdag 7 december släcker man de flesta av den gamla Barnkanalens klassiska spel, med ”Drakens värld”, för många barn ett av livets första spelminnen, och något som de fortfarande återvänder till.

Eller för att citera SVT Nyheter: ”Spelen på Barnkanalens sajt har haft miljontals besök genom åren och runt 30 000 unika besökare i veckan. Klassiska spel som 'Drakens värld' har funnits med ända sedan mitten av 00-talet.”

I samma ögonblick som en uppskruvad lobbyverksamhet för ”Det sitter i väggarna” lyckades rädda ytterligare ett evighetsprogram så försvinner en trygg och kvalitetsstämplad upplevelse för barnen.

Samtidigt på TikTok pågår en stor protest.

Min tolvåring gråter för att ”Rädda julen” nu upphör, ett spel hon spelar när hon behöver känna sig lugn. Nioåringen tillbringar dagen med ”Drakens värld”, en sista gång. 

På tisdag försvinner spelen.
Foto: SVT Barn

TikTok har fyllts av ledsna barn den senaste veckan. En av de stora tiktokarna startade en namninsamling häromdagen, med tusentals barn som vill behålla sina gamla favoriter:

Dom spelen e ju life dom får inte försvinna :((

Jag skriver under detta för att jag inte vill förlora min barndom🥺🥺

älskar dessa spel så mycket, det är bara orättvist att de ej får stanna

Jag spelar det på rasterna i skolan o de är min barndom

Jag skriver under detta för att mitt liv är förstört utan dessa spelen de är min terapi!

Det är min barndom och betyder mycket för mig även om det är en liten grej. Jag är 16 nu men spelar fortfarande vissa spel ibland för att känna nostalgi

Snälla jag började seriöst gråta. Detta är allt som gjorde mig glad när jag var liten.

Protester på Tiktok.

”Spelen kommer sluta fungera. Det finns ingen möjlighet att laga dem eller bygga om dem. Därför måste vi tyvärr stänga ner spelen” skriver SVT. 

Men det är ju inte sant. 

Spelen går visst att rädda. Däremot är det inte gratis, och inte heller krångelfritt.

SVT Barn har egen utvecklingsavdelning, något som SVT med rätta ska vara stolt över. I en otrygg spelvärld, där de flesta gratisalternativ på nätet innebär en risk för barnen att utsättas för vuxnas brott eller jämnårigas missaktning, så är det helt rätt av SVT att lägga pengar på trygga, pedagogiska upplevelser, fjärran från algoritmer. Det är public service för en digital era.

SVT fortsätter att utveckla nya spel för barnen, men nedläggningen av de flashbaserade spelen handlar inte bara om tillgängligheten, det är ett kulturarv, som vilken bok som helst.

Den här decemberhelgen sitter mängder med barn runtom i Sverige och spelar barndomens spel för sista gången. SVT anför att dagens barn inte känner till tv-programmen som en del av spelen knyter an till, och att de inte är aktuella. Lite som ”Skärgårdsdoktorn” då.


Anna Gullberg är skribent och medarbetare på Expressens kultursida. Hon är också vice ordförande i Publicistklubben.

Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=76618&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.