Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tågfönstret fungerar som gammaldags tv

Anna-Clara Tidholm.
Foto: Linda Gren
Tove Mörkberg.
Foto: Alfabeta
Ur ”Tåget till överallt”.
Foto: Bild: Anna-Clara Tidholm
Ur ”Tåget till överallt”.
Foto: Bild: Anna-Clara Tidholm

Anna-Clara Tidholm och poeten Tove Mörkberg samarbetar i en ny bilderbok.

Sven Olov Karlsson åker tåg med dem och får lite salva på samtidens åldersnojor.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Från ingenstans dyker mormor upp. Lyfter pottklippta Humlan ur förskolelunken. De ska åka tåg. Vilken befrielse! Att sitta tillsammans och hålla handen blir en betraktelse över hela tillvaron. Mycket tack vare illustratören Anna-Clara Tidholms skickliga sammanvävande av fantasi och realism.

Tidholm (just nu nominerad till Astrid Lindgren Memorial Award 2022) har ju en rik och hyllad produktion bakom sig. Det som går igen hos henne är förmågan att återge barnperspektivet. Här är det allt från landskap och varelser till soppåsar och telefoner, allt och alla målar hon såsom barnet betraktar det.

Tågfönstret tycks ge samma lediga känsla som den i dag exotiska tablåteven: man slipper besluta och välja.

Samma kan sägas om hur Tove Mörkbergs konstaterande tonfall växlar fritt mellan dröm, tanke och yttre handling. Tillstånd vars gränser bilderna markerar så smidigt att jag först inte inser varför lätt det är så lätt att hålla orienteringen, utan bara liksom åker med. Jag bläddrar tillbaka och ser de diskreta nyans- och konturskillnaderna.

Huvudpersonerna betraktar och spekulerar kring allt som passerar. Städer, fiskar, barn. Tågfönstret tycks ge samma lediga känsla som den i dag exotiska tablåteven: man slipper besluta och välja. En annan likhet mellan berättelsen och tågresor är att man får tid att vila. Det är tillräckligt med plats.

Dessutom skriver Tove Mörkberg med dubbeltydig humor i prosans mikrodetaljer: ”Hissen går ner, dörren går ut.”. Det märks att hon är poet, hyllad bland annat för diktsamlingen ”Källarhundarna”. Likaså hemmastadd i det lilla barnets förmåga till förtröstan. ”Då gråter de riktiga tårar. Men bara tills nästa orm slingrar förbi”.

Mormors repliker är få. Istället är det illustrationerna som ger henne ett fullt porträtt. Minen bär något behärskat, avklarnat. Kanske tänker hon på morfar, ”som är i jorden”. Och Humlans blick på henne är som salva på samtidens åldersnojor: ”Mormor är aldrig vilse. Hennes händer är kartor med stigar och floder”.


Bilderbok

TOVE MÖRKBERG (TEXT), ANNA-CLARA TIDHOLM (BILD)

Tåget till överallt

Alfabeta, 32 s.


Sven Olov Karlsson är författare och medarbetare på Expressen Kultur.