SVT:s julkalender är i händerna på kriminella

Familjen Knyckertz. David Sundin (pappa Bove), Gizem Erdogan (mamma Fia) och barnen Ture och Kriminellen (Axel Adelöw och Paloma Grandin).
Foto: Ulrika Malm / SVT
Anna Hellgren.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Årets julkalender i SVT är en brottsligt bra historia. 

Anna Hellgren trivs i familjen Knyckertz sällskap. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. ”Om man bara ger ett barn tillräckligt mycket kärlek så kommer kriminaliteten av sig själv!”

Pappa Bove försöker intala mamma Fia att deras son alls inte är ett hopplöst fall. Visar de bara tålamod och omtanke så kommer Ture också att bli en lika förhärdad kriminell som resten av familjen. 

Mamma, å sin sida, leker med tanken att testa med lite mindre tillgivenhet. Hon är fullkomligt utled på att han inte är lika välartad som sin syster Kriminellen. 

Familjen Knyckertz har stolta anor att leva upp till – i generationer har de varit en kriminell klan att räkna med i tjyvsamhället. Och om inte Ture skärper till sig kan familjen aldrig passera nålsögat hos Förbrytarakademin, hur mycket än mormor Stulia (en kriminellt ljuvlig Gunnel Fred) lobbar för deras sak inifrån stadens fängelse. 

Ja, ni hör, årets julkalender i SVT är inget för blyga violer. ”En hederlig jul med familjen Knyckertz” inte bara glorifierar skurklivet, den är spännande också. Ska Ture lyckas förmå familjen att äntligen fira en hederlig jul? 

Dagen före julafton släpps nämligen mormor fri ur kurran, och Ture står inte ut med tanken på att föräldrarna gör nåt dumt och buras in lagom till dess. 

Familjen Knyckertz i radhusidyllen.
Foto: Ulrika Malm /SVT / Ulrika Malm /SVT

En rimlig önskan också för en tjuvfamilj, om det inte vore för att den otroligt värdefulla julstjärnan ”Rosen från Sinai” snart ska återlämnas till stadens domkyrka – 100 år efter att en förfader Knyckertz stal den för första gången. Särskilt mamma Knyckertz, familjens glödande skurkstreber och vasst spelad av Gizem Erdogan, försöker göra allt för att lägga vantarna på skatten. Och självklart finns det flera tjuvar i faggorna, rivaliserande klaner från andra länder som inget hellre vill än att norpa åt sig ”Rosen från Sinai”.

”En hederlig jul med Knyckertz” bygger på Anders Sparring (text) och Per Gustavssons (bild) fem förtjusande böcker om familjen Knyckertz, den kriminella kärnfamiljen vars rötägg till son omöjligt kan ljuga ens om han håller fingrarna i kors, och är bästis med den träige grannen, polisen Paul Isman. Sparring har skrivit manus också till julkalendern, och passat på att skriva in ett gäng underhållande karaktärer. 

Förutom Paul Isman, gestaltad med perfekt och godmodig melankoli av Claes Malmberg, introduceras här den tjockskalliga regelryttaren från rikspolisen, kommissarie Frank Flink (Filip Berg), en egotrippad biskop (Vanna Rosenberg), en leksaksbutikinnehavare vid namn Hobby (Peter Apelgren) som helst inte vill skiljas från sina varor. För att inte tala om den sadistiska fängelsedirektören Hildegun Wagner (en diabolisk Julia Dufvenius) och den surrealistiska kidnapparen och familjeterapeuten TA Gisslander (David Nzinga). Barnen Kriminellen och Ture spelas fint av Paloma Grandin och Axel Adelöw.

Frank Flink (Filip Berg) och Hildegun Wagner (Julia Dufvenius).
Foto: Photo by Ulrika Malm

Även om personerna är många fler känns mycket igen från böckerna (dock har pappa Bove i David Sundins skepnad fått en mer hunsad framtoning) – inte minst den burdusa men alltid varma humorn. Dessutom är det svårt att tänka sig en mysigare julstämning. I ”En hederlig jul med familjen Knyckertz” ligger snön tjock och hemma i familjen Knyckertz ombonade radhus sörplar kaffekokaren idogt på spisen medan stearinljusen kastar skuggor över väggarna. En stilig gran har de också, ärligt snodd av grannen.

Och det vore ju inte jul om det inte ingick en sedelärande historia. För den som vill kan läsa in ett annat drama som pulserar under själva huvudintrigen, läskigt rätt i tiden. Den stackars Ture inte bara plågas av sina släktingars kärlek till brott – det finns inte en enda människa i staden (förutom den tröge Paul Isman) som tror att han är laglydig på riktigt. Vart han än kommer blir han betraktad som en brottsling, eftersom det ju aldrig går att lita på nån som heter Knyckertz. Eller?JULKALENDERN

EN HEDERLIG JUL MED FAMILJEN KNYCKERTZ

Manus Anders Sparring

Regi Leif Lindblom

SVT, från 1 decemberAnna Hellgren är redaktör och kritiker på Expressens kultursida.Får man sälja grejer med barn?

KULTURKRIGET: Anitha Clemence och Nanna Olasdotter Hallberg debatterar influencers användning av barn och det stora sociala experimentet Instagram.