Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska barn och vuxna kan inte läsa

Utopi? En pojke står och väljer böcker på biblioteket.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pascal Engman.
Foto: Alexander Donka
Johanna Lindbäck.
Foto: STEFAN TELL / LILLA PIRATFÖRLAGET

En nystartad stiftelse ska främja läsningen bland Sveriges unga.

Johanna Lindbäck tycker det är bra att insikterna sprids utanför barnsfären.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

LÄSNING. Pascal Engman. Visst är det han som skriver deckare och brukar synas på Camilla Läckbergs instagram ibland? Japp, det är det. Han är kompis med Alex Schulman också. I ropet så att säga.

Och nu har han, enligt en debattartikel i DN (24/2) startat en stiftelse. Ett besök på en gymnasieskola gjorde honom förskräckt och uppmärksam på hur illa ställt det var med läsintresset och läsförmågan hos just de ungdomarna. Den anekdotiska evidensen stärktes snabbt av diverse Pisa-resultat och undersökningar från de senaste tio åren. 

Svenska barn läser både sämre och mindre än någonsin förr. Vi brukade glänsa i läsförståelse, nu gör vi inte alls det. Pascal Engman vill ta tag i det här problemet. Hans nya stiftelse ska jobba läsfrämjande, ett pris delas ut årligen. Eldsjälar ska premieras. I det jobbet har han sällskap av bland annat Gunilla Herlitz, tidigare chefredaktör för DN och vd för Bonniers News. 

Men det nya är att en person som Pascal Engman reagerar.

Jag tycker initiativet är jättebra. Såklart! Allt de säger och vill göra är känt sen länge och helt givet. Satsa på skolbibliotek. Få in fler behöriga lärare. Få in fler samtal om läsning. Om vi inte lyckas, riskeras utanförskap och hot mot demokratin. Inga nyheter där. Men det nya är att en person som Pascal Engman reagerar. Har han någon barnbok på gång? Inte vad jag kan se. Han gör det här ändå? 

Wow. 

För det absolut vanligaste när man pratar om sjunkande läsförmåga är att det är ett problem som i och för sig diskuteras av många, men de enda som verkar bryr sig på allvar är såna som redan är inne i svängen. Lärare, barnbibliotekarier, andra vuxna som jobbar med barn på olika sätt, vuxna som skapar barnkultur. Ni fattar. De märker konsekvenserna hela tiden. 

Alltså, ja, men förstår ni inte? Ännu mindre läsning? Är det verkligen glädjande?

Jag har läst tusentals artiklar om hur viktig den här frågan är, men ändå tar den sig aldrig riktigt utanför barnsfären. Ta bara rapporten som kom häromveckan om att ljudböcker nu har gått om fysiska i försäljning. Ledande branschmänniskor uttalade sig om hur bra det var, och hur kul det var att barn och ung också börjat röra på sig inom ljud. 

Alltså, ja, men förstår ni inte? Ännu mindre läsning? Är det verkligen glädjande? 

Problemet är inte att svenskar, barn och vuxna, undviker berättelser. Det gör de absolut inte. Men de vill inte läsa dem. De vill lyssna. För de kan inte läsa. Så många svenska barn (även de som har bott här hela sitt liv) kan faktiskt inte läsa tillräckligt bra för att fixa en helt normal bok, avsedd för deras ålder. Klart ljudet ökar. 

Så nu när Pascal Engman kommer med det här tänker jag bra! En person som har fattat och som inte är i just den här specifika delen av branschen. Han vill få med sig näringslivet. Toppen! Är det några som borde vara oroliga för utvecklingen så är det de. Det finns inget yrke i dag där man inte behöver läsförmåga. 

Hoppas Pascal Engmans stiftelse blir en skitstor framgång. Hoppas han får med sig sina insta-kompisar. Hoppas typ Cristina Stenbeck hoppar på. Alla behövs. Nu. Det är akut.  


Av Johanna Lindbäck

Johanna Lindbäck är författare och kritiker på Expressens kultursida. Hennes senaste bok är ”Fula tjejer”.  Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=79573&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.