Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Största skurken av alla är klassamhället

Foto: Modernista.

I Francesca Zappias fantasy kämpar en fighter-tjej mot monster.

Hanna Höglund rekommenderar en bok för dem som älskar ”Cirkeln”.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Den amerikanska småstaden brinner och huvudpersonen kokar av raseri i Francesca Zappias  ”Välkommen till Addamsville”, nästa stopp för ”Cirkeln”-fans på jakt efter ny läsning. Bonus här är att Zappia håller upp en avslöjande spökhistoriespegel mot George Floyd-tidens USA. 

Huvudpersonen Zora Novak är en moderlös demonjägare i tonåren med en pappa som sitter i finkan. Hon tillhör ingen etnisk minoritet, men är Indianas mest bespottade trailer trash. En fightertjej som kämpar mot monster i det fördolda när hon inte jobbar extra i glasskiosken. Som älskar sin rostiga Cheva och – kanske – stadens övernaturlige hunk med kindben man kan skära sig på. 

Storyn har vi hört förut men Zappia fyller den med nytt liv i ett mellanvästern där ondskan lurar under den mjukglassglättiga ytan och den största skurken av dem alla är klassamhället.

Ingen kan fullt ut förstå henne, men kan någon egentligen fullt ut förstå en annans utanförskap?

För berättelsen om Zora kommer samtidigt som folklig amerikansk ilska är det heta ämnet i den politiskt ambitiösa pop- och finkulturen. Det är ingen slump att den unga, klassiska pianostjärnan Conrad Tao döpt sin senaste konceptplatta om arbetarstrejker och 11 september till ”American Rage”. Han försöker förstå vad som händer i landet, precis som författaren Matt Ruffs demonroman ”Lovecraft country” visas på HBO och handlar om ett övernaturligt, extremsegregerat 1950-tals-USA i polisvåldets grepp. 

I Zoras Addamsville är klassklyftorna och det sociala arvet är allt. Var din pappa tjuv? Ja, då är du också det. Ingen kan fullt ut förstå henne, men kan någon egentligen fullt ut förstå en annans utanförskap? Det är Zappias underförstådda fråga. 

Zora har inte lyxen att välja ett annat liv, hon är bunden till sitt jägaruppdrag via ödet, men när hon till slut kommer ut med sin hemlighet sluter nya vänner upp vid hennes sida. Vänner av alla hudfärger och sorter. Och spökhistorien blir utopi och framtidshopp trots den ändlösa väg av motstånd som väntar.


Fantasy

FRANCESCA ZAPPIA

Välkommen till Addamsville 

Översättning Lottie Eriksson 

Modernista, 271 s.

Ålder 13+


Hanna Höglund är kritiker på Expressen Kultur.


Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=75111&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.