Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SR:s podcast för barn förenklar historien

Illustration till "Historierummet".
Foto: SR

Karin Olsson lyssnar på Barnradions podcast "Historierummet".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | PODCAST. Trots att jag är en podcast-och radiolyssnare av stora mått har jag nästan inte alls försett mina ungar med barnradio. Av någon anledning går det under radarn i vardagsmeckandet med skärmbegränsning och bokläsning. Därför tar jag mig an Sveriges Radios satsning "Historierummet" för 9-13-åringar med viss förväntan. Det är en podcast med 15 minuter långa avsnitt som berättar om historiska gestalter, från Alexander den store till Pocahontas. Dramatiseringen består av skådespelare, berättarröst och enklare ljudillustrationer här och där.

Som en första historieintroduktion är det helt okej och min son lyssnar gärna. Men kvaliteten borde ändå vara högre. Det förekommer sakfel, kanske obetydliga i vissas ögon, men trots allt bör man ha tuffa krav på public services folkbildningsinsatser.
Till exempel påstår man att Anckarström använde en laddad revolver när han sköt Gustav III. Men några sådana vapen fanns inte på den tiden. Kungen sköts med en flintlåspistol fylld med metallskrot och tapetnubb, berättar en mäkta upprörd gymnasielärare i historia i min bekantskapskrets som också lyssnar på podcasten med sina barn.

Marco Polo och Marie Curie

Historiesynen tycks också snarare inspirerad av 1950-talet, än modern historievetenskap. Avsnitten utgår uteslutande från de stora aktörerna, kungar och spektakulära personligheter. Deras handlingar sätts i centrum, medan strukturella historiska faktorer som ekonomi och teknikutveckling, märks betydligt mindre eller inte alls. 

I höst släpps tio nya avsnitt om bland andra Marco Polo, Cecilia Vasa och Marie Curie. Jag hoppas att man då har höjt ambitionsnivån några snäpp. Barn i mellanstadieåldern ska inte underskattas. Och deras mediekonsumtion är redan så fullspäckad med Netflix-dramaturgi och dataspelsvärldar. Historien måste få vara mer komplicerad än så. 


Karin Olsson är kulturchef på Expressen.


PODCAST

Historierummet

Skådespelare: Martin Engborg, Jonas Jonnerby, Segal Mohamed

Berättare: Love Kahnlund

Manus och ljud: Martin Engborg

Producent och regi: Tove Palén

Exekutiv producent: Linda Belanner, Barnradion

SR Play, 9-13 år