Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sorgsna sidor av prekariatet – för lågstadiet

Inifrån krypets kontor. Foto: Illustration Shaun Tan.
Shaun Tan. Foto: ALEXANDER DONKA

Shaun Tan har skapat en bilderbok som kan läsas som en introduktion till prekariatet.

Sven Olov bläddrar sig fram i boken om den kuschade kontorsinsekten Cikada.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

BILDERBOK | RECENSION. Det sägs att dagens barn som vuxna kommer att få sämre villkor än vad deras föräldrar åtnjutit, inte minst i arbetslivet. I så fall kan vi föräldrar högläsa Shaun Tans nya bilderbok "Cikada" som en lågstadieintroduktion till prekariatet, den nya fattiga, pressade medelklass som ekonomen Guy Standings menar är lätta offer för högerpopulismens locktoner.

Här står han, den kuschade kontorsinsekten Cikada, med fyra flitiga armar i en säckig kostym. De stora svarta ögonen har en glans, som av tårar envist hållna i schack. Eller är det kanske skymten av en noga hemlighållen visshet?

 

 

Internationellt hyllade Shaun Taun har tidigare skapat moderna klassiker såsom "Ankomsten" och "Berättelser från yttre förorten" och återkommer nu med denna bilderbok om orättvisor i ett labyrintiskt skrivbordslandskap där ett flitigt kryp inte får något, för det behöver inget, anser företaget.

 

LÄS MER – Gunilla Brodrej träffar Shaun Tan 

 

Förr skulle man alltid göra rätt för sig. Det är historia. Det nya göra rätt, eller snarare det säkraste, är att vara om sig och kring sig. Annars: överutnyttjad, osynliggjord, utfryst. Snuvad på lön, hem och pension. 

Ingen befordran

Bildtexterna är korthugget pidgin-eller Yoda-tonade: ”Sjutton år. Ingen befordran. HR säger cikada inte mänsklig.” och avslutas med credot ”Tock Tock Tock!”.

Det sista låter alltmer sorgset för varje sida.

Miljöerna är skickligt fångade, nakna, som avklädda allt ljus. Sådana här arbetsplatser finns över hela planeten. De växer och mångfaldigas som getingbon. Alltet är kletigt grått i november- eller vabbruarinyanser. Papperstravar och trappor utan ände.

Bullshit jobs

Cikada får mig också att tänka på ekonomiprofessorn David Graebers bok "Bullshit jobs: A Theory". Den fokuserar på den stora tillväxten av arbeten som inte gör minsta reell nytta, men Graeber visar även att produktiva arbetare i högre grad blir exploaterade och nedskurna av sina chefer.

Så finns då alls ingen väg ut ur den nyliberala skrivbordsgulagen? Jo, när tiden är mogen. Tock Tock Tock!

 

BILDERBOK

SHAUN TAN

Cikada

Översättning Ulla Roseen

Lilla Piratförlaget

Ålder 6+

 

SVEN OLOV KARLSSON är författare och kritiker på Expressens kultursida.

 

LÄS MER – Recension av Shaun Tans "Sommarregler" 

LÄS MER – Recension av "Berättelser från yttre förorten" 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!