Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Som att möta en kinesisk Lars Lerin

Den kinesiske konstnären Xiong Liang har skapat en bilderbok om utdöda drakar.

Sven Olov Karlsson läser en vacker bilderbok om drakjägarna som ångrade sig.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Vid premiären för filmen ”Lejonkungen” ifjol skrev Therese Uddenfeldt om forskarstudien ”The paradoxical extinction of the most charismatic animals”, som visar att djur som blir populärkulturella kelgrisar löper extra stor risk att bli utrotningshotade.

Enligt studien engagerar mänskligheten sig inte tillräckligt för att vi luras av att de sällsynta djuren syns överallt, som på tecknad film och som leksaker och gosedjur. Vi tror att de är fler än de är. Den gnagande känslan, efterklokhetens kranka blekhet som uppstår i insikten om att en dyrbar art en gång för alla utplånats, genomsyrar ”Drakjägarna” av kinesiska Xiong Liang

Den är hans första bok som ges ut på svenska och handlar om en tid för länge sedan, om släktet drakjägarna som sedan urminnes dödat drakar. På land och till sjöss, under jorden och till och med uppe bland molnen. Drakarna är av kinesisk modell, ormlika och storögda, och med den förföljdas spända min.

...man gör leksaksdrakar och barnkläder med drakmönster. Men kanske för sent.

Den ständiga jakten gör att bytet blir alltmer sällsynt. Tills jägarna en dag upptäcker att deras barn inte längre ens vet hur en drake ser ut. En bevarandekampanj inleds. Statyer av drakar skulpteras, bilder tecknas, dikter skrivs, och man gör leksaksdrakar och barnkläder med drakmönster. Men kanske för sent.

Den tidlösa, enkla berättelsen, i poetiskt klar översättning av Anna Gustafsson Chen, bärs minst lika mycket av sin bildkonst som den tankeväckande handlingen. Självlärde konstnären och illustratören Liang, född 1975, sägs ofta hämta inspiration ur traditionell kinesisk kultur. Drakjägarnas och drakarnas värld är sotig, murrig, och jordigt disig på ett både mysigt och hotfullt sätt: som att möta en kinesisk Lars Lerin.

Jägarna grimaserar självbelåtet eller stirrar förskräckt, hjälmprydda, hobbitartade. De är vad vi är: de så kallade vinnarna, de som skriver historien. Som först utrotar det majestätiska viltet och sedan förvandlar det till myt.

 

Bilderbok

XIONG LIANG

Översättning Anna Gustafsson Chen

Bokförlaget Trasten

Ålder 3+

Sven Olov Karlsson är författare och kritiker på Expressen Kultur.